Preskoči do glavnog sadržaja

Ljetni zumbul

Ornithogalum candicans

Karakteristike

Ljetni zumbul (Ornithogalum candicans (Baker) J.C.Manning & Goldblatt) je trajna zeljasta biljka iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Stabljike su uspravne, narastu do 120 cm visine. Listovi su jednostavni, uski i šiljasti, mesnati, plavkastozeleni. Cvjetovi su bijeli, zvonasti, 10-30 cvjetova je skupljeno u grozdaste cvatove u gornjem dijelu stabljike. Cvate u srpnju i kolovozu. Plod je kapsula koja sadrži više crnih sjemenki.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Južnoj Africi, u Europu je unešena 1870. godine. Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima i cvjetnim gredicama. Odgovara im sunčani položaj i vlažno tlo bogato hranjivim tvarima. Ne podnosi poplavljena mjesta i slabo dreniranu zemlju, otporna je na hladne temperature do -18°C. Razmnožavanje se vrši sjemenom ili rjeđe lukovicama u rano proljeće.

Etimologija

Latinsko ime roda Ornithogalum potječe od grčkih riječi ornis (ptica) i gala (mlijeko), zbog bijelih cvjetova većine vrsta u rodu.[1]Ime vrste znači onaj koji postaje bijeli. Na stranim jezicima nazivi su summer hyacinth (eng.), jacinto de Sudáfrica (špa.), bela galtonija, poletna hijacinta (slo.).

U starijoj literaturi može se naći pod sinonimom Galtonia candicans, 2003. godine otkrićem molekularno filogenetskih spoznaja prenešena je u rod ptičjih mlijeka (Ornithogalum).

Galerija fotografija

Pregled lokacija