Livingstonova tratinčica Dorotheanthus bellidiformis

Carstvo:
Red:
Caryophyllales
Porodica:
Vrsta:
Dorotheanthus bellidiformis
Sinonimi:
Mesembryanthemum bellidiforme Burm.f.

Karakteristike

Livingstonova tratinčica ili čupavčica (Dorotheanthus bellidiformis (Burm.f.) N.E.Br.) je jednogodišnja sukulentna biljka iz porodice čupavica (Aizoaceae). Niskog je rasta, visoka tek do 25 cm. Stabljika je crvenkaste boje, kao i listovi je prekrivena bradavičastim, prozirnim kuglicama koji se sjaje kao kristalići. Listovi su sivkastozeleni, duguljasti, cjelovitog ruba. Cvjetovi su pojedinačni, promjera do 5cm, nalaze se na kratkim stapkama, otvoreni su za sunčanog vremena. Cvjetni vjenčić je tankih latica jarkih boja, ljubičaste, bijele, ružičaste ili žute boje ovisno o kultivaru, može biti i dvostrukih boja, prašnici su mnogobrojni. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je kapsula koja sadrži sitne sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Južnoj Africi. Uzgaja se kao ukrasna biljka na cvjetnim gredicama ili uz rubove staza. Razmnožava se sjemenom koje se sije na zaštićeno mjesto krajem zime ili na otvoreno u travnju. Pogoduje joj jako sunčano područje i suha, dobro drenirana, pjeskovita zemlja. Ne traži zalijevanje ili se ono vrši oskudno. Razvijen je velik broj kultivara.

Etimologija

Naziv roda Dorotheanthus dao je njemački botaničar Martin Heinrich Gustav Schwantes (1881. – 1960.) u čast svoje majke Doroteje. Ime vrste bellidiformis ukazuje na sličnost sa tratinčicom (Bellis perennis). Na stranim jezicima nazivi su Livingstone daisy, Buck Bay vygie (eng.), ficoïde, tapis magique (fr.), opoldnevnica (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli