Preskoči do glavnog sadržaja

Livadna ivanjska ptičica

Zygaena filipendulae

Karakteristike

Livadna ivanjska ptičica (Zygaena filipendulae L.) je noćni leptir iz porodice ivanjskih ptičica (Zygaenidae). Tijelo im je snažno, zdepasto, sivocrno do plavocrno. Prednja krila su uska, tamno plavkastozelena, imaju šest crvenih pjega u paru premda se ponekad mogu stapati. Stražnja krila su svijetlocrvena, s uskim crnim rubom i kratkim resicama. Promjer krila iznosi 3-3,5 cm.

Razvoj leptira

Oplođena ženka polaže jajašca na biljke roda grahorica (Vicia), djetelina (Trifolium) ili na svinđuši (Lotus corniculatus). Gusjenica je žuta, vretenasta, prekrivena dlačicama, većih crnih pjega u sredini u dva reda i manjih crnih pjegica na stranama, debela je, duga 3 cm. Prezimljuje u obliku gusjenice, još se ljeti povlači za prezimljavanje. Kukuljica je pričvršćena na vlati trava ili na kamenje, u svilenasto žutom vretenastom zapretku.

Opisan je veći broj podvrsta.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi. Česta je vrsta, aktivna je samo danju, letpire možemo vidjeti od svibnja do kolovoza na sunčanim i suhim livadama, uglavnom kako se hrani nektarom na biljkama iz porodice štitarki (Apiaceae). Let im je trom.

Galerija fotografija

Pregled lokacija