Lisnati kaktus Disocactus ackermannii

Carstvo:
Red:
Caryophyllales
Porodica:
Potporodica:
Cactoideae
Tribus:
Hylocereeae
Vrsta:
Disocactus ackermannii
Sinonimi:
Epiphyllum ackermannii Haw., Cactus ackermannii (Haw.) Lindl., Cereus ackermanni (Haw.) Pfeiff.

Karakteristike

Lisnati kaktus (Disocactus ackermannii (Haw.) Barthlott) je trajna biljka iz porodice kaktusa (Cactaceae). Raste na drugim biljkama kao epifitni grmići u tropskim prašumama Latinske Amerike. Cvjetovi se javljaju na višegodišnjim izbojima u usjecima segmenata, pojedinačni su, krupni, izražene crvene boje. Prašnici su mnogobrojni, nalaze se na dugim, bijelim prašničkim nitima.

Poznavaocima bilja poznat je više pod stručnim nazivom Epiphyllum ackermannii, tek je u posljednje . Ime roda Epiphyllum potječe od grčkih riječi epi (na) i phyllon (list), zbog cvjetova koji se javljaju na listovima.[1] Ime vrste je dano u čast Georga Ackermanna koji je 1824. unio biljku u Europu.

Uzgoj

Razmnožava se na proljeće uzimanjem članka koji se ostavi nekoliko dana da se rana osuši, te se plitko posadi u vlažnu mješavinu pijeska i reznice. Zimi ga držimo na hladnom prostoru a od kraja svibnja držimo ga vani na svijetlom mjestu premda ne na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Zimi im odgovara hladna klima od 8-10 C, u fazi rasta od travnja traže svijetli prostor i višu temperaturu. Kada završe zadnje opasnosti od mraza možemo ga iznijeti van, te u jesen opet u kuću. Zalijevanje preko ljeta treba biti obilno, preko zime štedljivo i paziti da se voda ne zadržava u zemlji. Kod vrlo suhog zraka javlja se crveni pauk i uši.

Galerija fotografija

Podijeli