Preskoči do glavnog sadržaja

Lijepa kata

Callistephus chinensis

Karakteristike

Lijepa kata ili ljetni zvjezdan (Callistephus chinensis (L.) Nees) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, dlakava, rijetko razgranata, visoka do 70 cm visine. Korijen je vretenast i razgranat. Listovi su naizmjenični, dugi 7-8 cm, krupno nazubljenih rubova. Cvjetovi su skupljeni u krupne cvjetne glavice promjera do 6 cm. Sastavljeni su od središnjih žutih, dvospolnih cvjetova i rubnih jezičastih cvjetova različitih boja. Cvatu od srpnja do rujna. Pčele ih posjećuju i sakupljaju nektar i pelud.

Stanište

Porijeklom je iz područja istočne Azije (Kina, Japan). U nekim područjima je unesena i smatra se udomaćenom (Sjeverna Amerika, Australija, Novi Zeland). Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima i dvorištima. Postoji velik broj kultivara koji se razlikuju po visini biljke i boji cvjetova. Razmnožava se sjemenom koje se sije sredinom proljeća a male biljke kada narastu presađuju se na otvoreno početkom ljeta.

Etimologija

Latinsko ime roda Callistephus potječe od grčkih riječi kalli (lijep) i stephos (vijenac), što se odnosi na izgled cvjetnog vjenčića. Ime vrste chinensis ukazuje na porijeklo biljke. Na stranim jezicima poznata je kao China aster, annual aster (eng.), Sommeraster, Gartenaster (njem.), aster de Chine, reine-Marguerite (fr.), astro della Cina (tal.), vrtna astra, lepa kata (slo.). Jedina je vrsta u rodu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija