Preskoči do glavnog sadržaja

Lantana

Lantana camara

Karakteristike

Lantana (Lantana camara L.) je listopadni grm iz porodice (Verbenaceae). Stabljike su razgranate, narastu do 2 m visine i širine. Listovi su nasuprotni, jednostavni, jajastog su oblika, dugi 5-7 cm, široki 2-5 cm, ušiljenog vrha, nazubljenih rubova, nalaze se na kratkim drškama. Cvjetovi su mali, skupljeni u guste štitaste cvatove promjera 5 cm, u početku su žuti, kasnije postanu crveni. Cvatu od svibnja do listopada kada ih posjećuju pčele koje sakupljaju malo nektara i peluda. Plod je okrugla koštunica veličine 5-7 mm, u zrelom stanju tamnoplava ili crna i sjajna.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u Južnoj Americi (Brazil), u nekim područjima danas se smatra invazivnom biljkom (Australija, Novi Zelanda, Indija, dijelovi Afrike). Uzgaja se kao ukrasna biljka, a mnogobrojne plodove rado jedu ptičice te tako rasprostranjuju sjeme. Odgovara joj stanište punog sunca ili polusjena, plodna i rahla zemlja koja se redovito održava vlažnom. Razmnožava se sjemenom na zaštićeno krajem zime ili reznicama krajem ljeta. Brzog je rasta. Razvijen je velik broj kultivara.

Etimologija

Naziv roda dano je zbog sličnosti sa cvjetovima crne hudike (Viburnum lantana). Ime vrste camara potječe od jezika tupi indijanaca iz Južne Amerike, prema riječi caa (biljka) i mbaraá (bolest) jer su je koristili kao ljekovitu biljku. Na stranim jezicima nazivi su big-sage, wild-sage, red-sage, white-sage, tickberry (eng.), Wandelröschen (njem.), lantanier, thé de Gambie (fr.), camara (tal.), camará, lantana, bandera española (špa.), camará (port.), spreminjevalka (slo.).

Upotreba

Izuzev domorodačke upotrebe biljke u ljekovite svrhe, lantana je otrovna biljka kako za ljude tako i za životinje na ispaši.

Galerija fotografija

Pregled lokacija