Koraljni biserak Symphoricarpos orbiculatus

Carstvo:
Red:
Dipsacales
Vrsta:
Symphoricarpos orbiculatus
Sinonimi:
Symphoricarpos giraldii Hesse, Symphoricarpos vulgaris Michx.

Karakteristike

Koraljni biserak (Symphoricarpos orbiculatus Moench) je listopadni grm iz porodice kozokrvnica (Caprifoliaceae). Uspravnog je rasta, naraste do 120 cm visine. Listovi su nasuprotni, okruglasti, dugi 2-4 cm, na licu tamnozeleni, naličje je svjetlije i dlakavo, u jesen poprime crvenkastu boju. Cvjetovi su skupljeni u guste cvatove, krunice ja žućkastobijela i ružičaste nijanse. Cvate u lipnju i srpnju. Plodovi su rozocrvene, okruglaste bobice velike 4-6 mm, nakon dozrijevanja u jesen dugo još ostaju na grani tijekom zime.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u istočnoj i srednjoj Sjevernoj Americi, te u sjevernoj Srednjoj Americi. Uzgaja se kao ukrasna biljka.

Etimologija

Latinsko ime roda Symphoricarpos potječe od grčke riječi symphorein (rađati zajedno) i karpos (plod) čime se ukazuje na bobice koje grupno rastu. Ime vrste orbiculatus znači okruglast.[1]  Na stranim jezicima nazivi su coralberry, buckbrush, Indian currant (eng.), Korallenbeere, Korallenbeerstrauch (njem.), symphorine à feuilles de rondes (fr.), pokec, pamela (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli