Kopljasta papratnjača Polystichum lonchitis

Carstvo:
Red:
Polypodiales
Vrsta:
Polystichum lonchitis
Sinonimi:
Aspidium asperum Gray, Aspidium lonchitis (L.) Sw., Dryopteris lonchitis (L.) Kuntze, Polypodium lonchitis L.

Karakteristike

Kopljasta papratnjača ili oštra paprat (Polystichum lonchitis (L.) Roth) je vrsta paprati iz porodice papratki (Dryopteridaceae). Listovi su uspravni, dugi do 60 cm, jednostavno perasti, kožasti, čvrsti, zimzeleni, suženi na obje strane, imaju 20-50 segmenata dužine 3-4 cm koji su savijeni prema gore i oštro su nazubljenih rubova. Peteljka je kratka, duga do 7 cm, prekrivena kratkim smeđim ljuskama. Sorusi su u dva reda položeni uglavnom u gornjem dijelu naličja lista, induzij je nepravilno nazubljen. Spore dozrijevaju u kolovozu i rujnu.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste na vlažnim i sjenovitim, kamenitim mjestima, u mješovitim šumama (bukva, jela). Raste u pretplaninskim i planinskim područjima.

Etimologija

Naziv roda Polystichum potječe od latinske riječi polys (mnogo) i stix, stichos (red), zbog grupa sporangija koji su u više redova. Ime vrste lonchitis potječe od grčke riječi lonche (koplje) što je bio kod Dioskorida naziv za neku paprat.[1] Na stranim jezicima nazivi su northern hollyfern, holly-fern (eng.), Lanzen-Schildfarn (njem.), polystic en lance, polystic faux-lonchitis, polystic en fer de lance (fr.), felce lonchite (tal.), kopjasta podlesnica (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli