Konoplja Cannabis sativa

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Vrsta:
Cannabis sativa
Sinonimi:
Cannabis ruderalis Janisch., Cannabis lupulus Scop., Cannabis macrosperma Stokes

Karakteristike

Konoplja (Cannabis sativa L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz istoimene porodice konoplji (Cannabaceae). Stabljika je uspravna, nerazgranata, robusna, naraste do 150 cm visine. Prekrivena je kratkim dlačicama. Listovi su u donjem dijelu stabljike su nasuprotni, u gornjem dijelu naizmjenični, smješteni su na dugim peteljkama. Složeni su, razdijeljeni na 3-9 lancetastih segmenata, na rubovima su nazubljeni i na obje strane su dlakavi. Biljka je dvodomna, te tako razlikujemo muške i ženske biljke čiji cvjetovi su jednospolni i poprilično neugledni. Muški cvjetovi skupljeni su u metličaste cvatove na vrhovima stabljike, ocvijeće im je sastavljeno od svijetlozelenih listića i imaju 5 prašnika čije su antere na dugim prašničkim nitima te vire iz cvijeta. Ženski cvjetovi nalaze se u pazušcima pricvjetnih listića, čine ih tučak s nadraslom plodnicom koja ima jedan sjemeni zametak. Cvate oko 20 dana u razdoblju od srpnja do kolovoza. Plod je oraščić, jajastog oblika, smeđe boje sa svijetlim, mrežastim šarama.

Na stranim jezicima nazivi su cannabis (eng.), Hanf (njem.), chanvre cultivé (fr.), canapa utile (tal.), cáñamo (špa.), navadna konoplja (slo.).

Uzgaja se kao prehrambena ili industrijska biljka. Razmnožava se sjemenom. Pčele koje posjećuju cvjetove sakupljaju mnogo peluda, dok nektara konoplja nema.[1]

Upotreba

Od stabljike se dobivaju vlakna. Sjeme služi za izradu sapuna.

Galerija fotografija

Podijeli