Kiseljenje cikle


Sastojci

  • 2 manje cikle
  • 100 ml alhokolnog octa
  • 200 ml vode
  • 7 žličica šećera (35 g)
  • pola žličice soli (2,5 g)

Upute

  1. Stavite zakuhati pola lonca vode.
  2. U međuvremenu ciklu ogulite i narežite na veće komade. Kod drugih recepata može se pročitati kako se cikla stavit kuhati neoguljena međutim ovako je lakše čisto iz razloga da je što više stane u veliki lonac.
  3. Kuha se polupoklopljeno barem 1 sat, sve dok ne omekša. Tad se procijedi te se nareže na tanje ploškice. Može ju se malo isprati hladnom vodom kako bi ju bilo lakše držati dok se reže.
  4. U drugi lonac stave se svi ostali sastojci te se povremeno miješajući dovedu do vrenja. Ubaci se narezana cikla te se još par minuta sve zajedno prokuha.
  5. Ciklu punite u sterilizirane staklenke. Lakše ju je prethodno procijediti te se tako cikla prva stavlja u staklenke a kad su one napunjene prelije se tekućinom te dobro zatvori.

Receptura je za jednu staklenku kako bi se prema većem udjelu octa i šećera lako mogla izračunati količina potrebnog dodatnog šećera i soli. Za one koji vole kiselkastije može se staviti i više octa u odnosu na vodu. Šećer se u recepturi nalazi zato što cikla dužim kuhanjem izgubi slatkoću.

Galerija fotografija

Podijeli