Kiseljenje cikle
Pregled sadržaja
Sastojci
- 2 manje cikle
- 100 ml alhokolnog octa
- 200 ml vode
- 7 žličica šećera (35 g)
- pola žličice soli (2,5 g)
Upute
- Stavite zakuhati pola lonca vode.
- U međuvremenu ciklu ogulite i narežite na veće komade. Kod drugih recepata može se pročitati kako se cikla stavit kuhati neoguljena međutim ovako je lakše čisto iz razloga da je što više stane u veliki lonac.
- Kuha se polupoklopljeno barem 1 sat, sve dok ne omekša. Tad se procijedi te se nareže na tanje ploškice. Može ju se malo isprati hladnom vodom kako bi ju bilo lakše držati dok se reže.
- U drugi lonac stave se svi ostali sastojci te se povremeno miješajući dovedu do vrenja. Ubaci se narezana cikla te se još par minuta sve zajedno prokuha.
- Ciklu punite u sterilizirane staklenke. Lakše ju je prethodno procijediti te se tako cikla prva stavlja u staklenke a kad su one napunjene prelije se tekućinom te dobro zatvori.
Receptura je za jednu staklenku kako bi se prema većem udjelu octa i šećera lako mogla izračunati količina potrebnog dodatnog šećera i soli. Za one koji vole kiselkastije može se staviti i više octa u odnosu na vodu. Šećer se u recepturi nalazi zato što cikla dužim kuhanjem izgubi slatkoću.