Preskoči do glavnog sadržaja

Kisela lastreja

Gymnocarpium dryopteris

Karakteristike

Kisela lastreja ili glatka paprat (Gymnocarpium dryopteris (L.) Newm.) je vrsta paprati iz porodice Cystopteridaceae. Rizom je puzajuć, razgranat, crn i tanak. Listovi su dugi do 40 cm, trostruko perasti, goli. Plojke su trokutaste, sa svake strane imaju 6-9 pera a listića ima po 6-10 na svakom peru. Peteljka im je crnkastosmeđa ili u gornjem dijelu žućkasta, vrlo je duga, 2-3 puta duža od plojke, većinom gola osim na samoj osnovi malo ljuskava. Sorusi su veliki i bez induzija, spore dozrijevaju u srpnju i kolovozu.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste u sjeni na humusnom tlu umjereno bogatom dušikom, u acidofilnim šumama i na silikatnim stijenama.

Etimologija

Naziv roda Gymnocarpium potječe od grčkih riječi gumnos (gol) i carpos (plod). Ime vrste također potječe od grčkih riječi drus (hrast) i pteris (paprat). Na stranim jezicima nazivi su western oakfern, common oak fern, northern oak fern (eng.), Eichenfarn (njem.), polypode du chêne, polypode dryoptère, fougère du chêne (fr.), felce delle querce (tal.), roble helecho común (špa.), hrastovka (slo.), hrastova paprat, hrastovka, glatka paprat (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija