Preskoči do glavnog sadržaja

Kela

Ammi visnaga

Karakteristike

Kela (Ammi visnaga (L.) Lam.) je dvogodišnja ili višegodišnja biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Stabljika je uspravna, okrugla, izbrazdana, jako razgranata, promjera 1,5 cm, naraste 80-120 cm u visinu. Korijen je okomit i ravan ili blago vijugav, dug do 50 cm. Listovi su perasti, imaju tanke linearne segmente duljine 2-3 cm, sivozeleni su, cjeloviti i zašiljenog vrha, u gornjim izbojima sjedeći, donji imaju kratke peteljke. Cvjetovi su skupljeni u štitaste cvatove na vrhovima stabljika, imaju bijeli vjenčić i čašku sa sitnim listićima. Cvate od svibnja do rujna. Plod je gladak, ovalnog oblika i 3 mm dug.

Stanište

Rasprostranjena je u u sjevernoj Africi, zapadnoj Aziji i u Europi na području oko Mediterana. Naturalizirana je u dijelovima Sjeverne, Srednje i Južne Amerike.

Kao ukrasna biljka vrijedna je za vrtove engleskog stila gdje se primijenjuje divlji, prirodniji izgled. Razvijeni su kultivari od kojih se nekolicina odlikuju velikim cvjetovima. Odgovaraju joj staništa sunca ili djelomične sjene te bogata, vlažna i drenirana tla. Razmnožava se sjemenom u jesen ili proljeće.

Etimologija

Latinsko ime roda Ammi dolazi od grčke riječi ammos (pijesak),[1] zbog staništa biljke koja raste u pjeskovitim ili suhim područjima. Kela je arapski naziv koji se koristi na Bliskom Isteku a često i u europskim zemljama.

Upotreba

Kela ima tisućljetnu povijest korištenja u tradicionalnoj medicini te je njezina uporaba bila je duboko ukorijenjena u različitim kulturama. Primjerice, u starom Egiptu koristila se za liječenje bubrežnih kamenaca. Danas se uzgaja radi primjene u farmaceutskoj industriji, primjerice za tretiranje bubrežnih kolika ili koronarne insuficijencije.

Destilacijom sjemenki vodenom parom dobiva se eterično ulje koje ima antivirusno i antibakterijsko djelovanje a primijenjivo je i protiv ličinki komaraca. Koristi se kao snažan spazmolitik te za tretiranje astme. Nije za dermalnu primjenu.

Zrake cvatova kada se puste da sazriju i stvrdnu se, koriste se kao čačkalice u nekim dijelovima svijeta.

Biljka može izazvati fotosenzibilne reakcije na koži kada je izložena sunčevoj svjetlosti stoga je preporučljivo s njom rukovati s rukavicama.

Galerija fotografija

Pregled lokacija