Preskoči do glavnog sadržaja

Kavkaska pterokarija

Pterocarya fraxinifolia

Karakteristike

Kavkaska pterokarija ili kavkaski orah (Pterocarya fraxinifolia (Lam.) Spach) je listopadno stablo iz porodice oraha (Juglandaceae). Naraste do 30 m visine tvoreći okruglastu i široko razgranatu krošnju. Korijenski sustav je plitak. Promjer debla može biti do 150 cm, kora je sivkasta, duboko uzdužno izbrazdana. Mladi izboji su goli, svijetlih lenticela. Listovi su dugi do 60 cm, složeni i neparno perasti. Sastavljeni su od 7-27 ovalnih segmenata dugih 5-11 cm, širokih 2-5 cm i nazubljenih su rubova, zelene su boje, na naličju svjetliji i prekriveni dlačicama. Cvjetovi su skupljeni u viseće rese, cvatu u travnju i svibnju. Plodovi su oraščići promjera oko 2 cm, imaju dva polukružna krilca i skupljeni su u grozdove duge do 45 cm.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen na granici Europe i Azije, na području Kavkaza (Rusija, Armenija, Ukrajina, Turska, Iran). Kod nas nije posebice čest no ponegdje ga možemo naći kao ukrasno stablo u parkovima. Razmnožava se sjemenkama i brzo raste. Odgovara mu sunčano ili polusjenovito mjesto, plodno, duboko i dobro drenirano tlo. Sušu ne podnosi, već mu godi vlažno tlo, blizina rijeka i potoka, čak i povremene poplave. Podnosi hladne temperature, jedino ga je u početku potrebno zaštititi. Odraslo stablo traži puno prostora i daje dobru sjenu.

Etimologija

Latinsko ime roda Pterocarya potječe od grčke riječ karyon (orah), zbog ploda koji je okriljeni orah.[1] Ime vrste fraxinifolia ukazuje na sličnost listova s listovima roda jasena (Fraxinus). Na stranim jezicima poznat je kao caucasian wingnut, caucasian walnut (eng.), Kaukasische Flügelnuss (njem.), nogal alado, nogal del Cáucaso (špa.), noce del Caucaso (tal.), ptérocaryer du Caucase (fr.), kavkaški krilati oreškar (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija