Kanadska hudoljetnica Conyza canadensis

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Vrsta:
Conyza canadensis
Sinonimi:
Erigeron canadensis L.

Karakteristike

Kanadska hudoljetnica (Conyza canadensis (L.) Cronquist) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, prekrivena rijetkim,stršećim dlačicama, u gornjem dijelu snažno razgranata, naraste do 150 cm visine. Korijen je vretenast. Listovi su naizmjenični, jednostavni, uski, cjeloviti, spiralno i gusto rastu uzduž donjeg dijela biljke. Donji listovi su smješteni na peteljkama, uski su i dugački su do 10 cm, gornji listovi su sjedeći. Cvjetovi su dvospolni, smješteni u glavičaste cvatove promjera oko 5 mm a takvi mnogrobrojni cvatovi gusto su skupljeni u metličaste cvatove. Pupoljci se javljaju nakon 6-8 tjedana rasta, na jednoj biljci može se nalaziti i više od 100 cvjetnih glavica. Čine ih žućkasti cjevasti cvjetovi koji su u sredini i bijeli jezičasti cvjetovi na rubovima. Prašnika je pet, prašnice su im međusobno srasle. Plodnica je podrasla. Cvatu od lipnja do rujna. Plod je ahenij dug oko 1 mm s papusom dužine do 3 mm pomoću kojeg se sjeme vrlo lako raznosi vjetrom na velike udaljenosti. Jedna biljka daje ogroman broj sjemenki (100 000 – 200 000) koje niču krajem sezone i prezimljuju u obliku rozete.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području Sjeverne i Srednje Amerike. Na području Europe donešena je 1640. godine i smatra se udomaćenom, kao i u Aziji i Australiji dok je u Hrvatskoj prvi puta zabilježena 1847. godine na području Dalmacije.[1] Invazivan je korov koji lako naseljuje zapuštena zemljišta i raste u velikim skupinama. Nalazimo je uz putove, uz nasipe, na obrađenim površinama i sl., raste na sunčanim do polusjenovitim staništima na tlima bogatim dušikom. Dobro podnosi sušu.

Etimologija

Latinsko ime roda Conyza potječe je od grčke riječi konops (buha) i konis (prah), jer se u prošlosti biljka sušila i mljela u prah, te koristila za odbijanje neželjenih kukaca. Ime vrste canadensis znači kanadski. Na stranim jezicima poznata je kao horseweed, Canadian fleabane (eng.), Kanadische Berufkraut (njem.), saeppola canadese (tal.), vergerette du Canada (fr.), erígero del Canadá (špa.), kanadska hudoletnica (slo.).

Rod hudoljetnica (Conyza) sadrži oko 50 vrsta. Kod nas su zabilježene još srodne vrste kovrčava hudoljetnica (Conyza bonariensis) i sumatranska hudoljetnica (Conyza sumatrensis), nešto su rjeđe i dokumentirane su prije svega u južnom području Hrvatske.

Upotreba

Jestivi su mladi listovi i mlade biljke. Sakupljaju se od ožujka do srpnja, jedu se kuhani ili koriste kao začin, samostalno ili uz druge biljne mješavine. Gorkastog je okusa te se koristi u malim količinama.

Američki indijanci koristili su čaj od listova za tretiranje dizenterije i čaj od kuhanog korijena za menstrualne tegobe. Listovi stavljeni u krevet kućnih ljubimaca navodno odvraćaju buhe.

Galerija fotografija

Podijeli