Preskoči do glavnog sadržaja

Jesenska maslina

Elaeagnus umbellata

Karakteristike

Jesenska maslina ili štitasta dafina (Elaeagnus umbellata Thunb.) je listopadni grm ili nisko stablo iz porodice zlolesina ili dafina (Elaeagnaceae). Naraste 1-4 m visine. Grane su žutosmeđe i trnovite. Listovi su naizmjenični, izduženo eliptični, dugi 4-10 cm, široki 2-4 cm, valovitih i cjelovitih rubova, na licu zeleni, naličje je svjetlije, prekriveni su srebrnastim ljuskicama. Cvjetovi su dvospolni, izduženi, veoma mirisni, skupljeni do 7, nalaze se u pazušcima listova na kratkim drškama. Prašnika je 4. Cvate u travnju i svibnju. Plod je okruglast, velik 7-10 mm, gusto skupljen u grozd, u početku je zelen, dozrijevanjem u kolovozu i rujnu postaje tamnocrven, prekriven je srebrnastim točkicama.

Medonosna je biljka, pčele rado posjećuju cvjetove.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u srednjoj i istočnoj Aziji. Korisna je za zemljišta jer fiksira dušik u tlu (Kina, Indija, Japan, Afganistan), u središnjoj i istočnoj Sjevernoj Americi smatra se snažno invazivnom vrstom. Kod nas se sadi većinom kao ukrasna biljka u parkovima, razvijen je više vrsta kultivara. Odgovara joj sunčan ili polusjenovit položaj, može rasti na siromašnim tlima. Otporna je na sušu i nalete vjetrova. Razmnožavanje se vrši sjemenom kojem pogoduje stratifikacija ili reznicama krajem ljeta, plodonosi nakon 2-3 godina. Može ju se orezivati prema potrebi.

Etimologija

Latinski naziv roda Elaeagnus potječe od grčkih riječi elaia (maslina) i agnos (nevin), zbog sličnosti biljke s maslinom (Olea europaea) i konopljikom (Vitex agnus-castus). Ime vrste umbellata znači štitast, ukazuje na oblik skupljenih cvjetova.[1] Na stranim jezicima nazivi su autumn olive, Japanese silverberry, spreading oleaster (eng.), Korallen-Ölweide (njem.), baie d’argent du Japon (fr.), olivagno umbellato (tal.), kobulasta oljčica (slo.), goumi (jap.).

Upotreba

Jestivi su plodovi, mogu se konzumirati sirovi, kuhani, prerađuju se u marmelade i sl. U početku su veoma trpki, nakon prvih mrazeva postaju kiselkasto slatkasti. Bogati su vitaminom C.

Galerija fotografija

Pregled lokacija