Jesenska maslina Elaeagnus umbellata

Carstvo:
Red:
Rosales
Porodica:
Vrsta:
Elaeagnus umbellata
Sinonimi:
Elaeagnus crispa Thunb., Elaeagnus praematura (Koidz.) Araki, Elaeagnus padifolia K.Koch

Karakteristike

Jesenska maslina ili štitasta dafina (Elaeagnus umbellata Thunb.) je listopadni grm ili nisko stablo iz porodice zlolesina ili dafina (Elaeagnaceae). Naraste 1-4 m visine. Grane su žutosmeđe i trnovite. Listovi su naizmjenični, izduženo eliptični, dugi 4-10 cm, široki 2-4 cm, valovitih i cjelovitih rubova, na licu zeleni, naličje je svjetlije, prekriveni su srebrnastim ljuskicama. Cvjetovi su dvospolni, izduženi, veoma mirisni, skupljeni do 7, nalaze se u pazušcima listova na kratkim drškama. Prašnika je 4. Cvate u travnju i svibnju. Plod je okruglast, velik 7-10 mm, gusto skupljen u grozd, u početku je zelen, dozrijevanjem u kolovozu i rujnu postaje tamnocrven, prekriven je srebrnastim točkicama.

Medonosna je biljka, pčele rado posjećuju cvjetove.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u srednjoj i istočnoj Aziji. Korisna je za zemljišta jer fiksira dušik u tlu (Kina, Indija, Japan, Afganistan), u središnjoj i istočnoj Sjevernoj Americi smatra se snažno invazivnom vrstom. Kod nas se sadi većinom kao ukrasna biljka u parkovima, razvijen je više vrsta kultivara. Odgovara joj sunčan ili polusjenovit položaj, može rasti na siromašnim tlima. Otporna je na sušu i nalete vjetrova. Razmnožavanje se vrši sjemenom kojem pogoduje stratifikacija ili reznicama krajem ljeta, plodonosi nakon 2-3 godina. Može ju se orezivati prema potrebi.

Etimologija

Latinski naziv roda Elaeagnus potječe od grčkih riječi elaia (maslina) i agnos (nevin), zbog sličnosti biljke s maslinom (Olea europaea) i konopljikom (Vitex agnus-castus). Ime vrste umbellata znači štitast, ukazuje na oblik skupljenih cvjetova.[1] Na stranim jezicima nazivi su autumn olive, Japanese silverberry, spreading oleaster (eng.), Korallen-Ölweide (njem.), baie d’argent du Japon (fr.), olivagno umbellato (tal.), kobulasta oljčica (slo.), goumi (jap.).

Upotreba

Jestivi su plodovi, mogu se konzumirati sirovi, kuhani, prerađuju se u marmelade i sl. U početku su veoma trpki, nakon prvih mrazeva postaju kiselkasto slatkasti. Bogati su vitaminom C.

Galerija fotografija

Podijeli