Preskoči do glavnog sadržaja

Japanski sviloprelac

Antheraea yamamai

Karakteristike

Japanski sviloprelac (Antheraea yamamai Guérin-Méneville) je vrsta leptira iz porodice paunovca (Saturniidae). Krila su im žutosmeđa, na gornjoj strani ima dva para “očiju”, okruglih uzoraka crne, bijele, žute i crvene boje. Raspon krila je varijabilan, no može iznositi čak i do 15 cm čime spadaju u najveće leptire u Europi.  Ženka polaže jajašca pojedinačno ili u manjim skupinama na tanke grančice. Jajašca su ovalna, velika oko 2,5 mm, bjelkasta međutim prekrivena smeđim ljepilom. Jajašca prezimljuju, gusjenice se izliježu u travnju iduće godine. Male gusjenice su svijetlozelene, s pet crnih pruga koje kasnije nestanu i prekrivene su dugačkim, tankim, crnim dlakama. Mnogo jedu i veoma brzo rastu, ubrzo gube crne pruge i postaju posve zelene. Zakukulje se u svijetlozelenu čahuru dugačku oko 5 cm unutar koje počinje preobrazba u odraslu jedinku. Leptir izlijeće sredinom srpnja i može ih se naći sve do sredine rujna. Odrasli leptir se ne prehranjuje, već su mužjaci privučeni feromonima ženke i na umu im je jedino da se razmnože.

Mužjak se razlikuje od ženke prema većem rasponu krila, vitkijem tijelu i karakterističnim rasperanim ticalima.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen samo u Japanu, u Europu je sredinom 19. stoljeća unešen kako bi ljudi iz njegovih čahura koristili svilenaste niti, primarno kao zamjena za svilu dudovog svilca (Bombix mori) koji je često obolijevao od bolesti pebrine. Od tog se ubrzo odustalo jer je svila bila neupotrebljiva a leptir se proširio i danas ga se može naći u zemljama srednje i jugoistočne Europe (područje Balkana, Italija, Austrija).

Hrane se primarno listovima hrasta (Quercus), ponekad i listovima pitomog kestena (Castanea sativa), bukve (Fagus sylvatica) ili gloga (Crataegus).

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su Japanese silk moth (eng.), Japanische Eichenseidenspinner (njem.), saturnie du chêne du Japon (fr.), japonska sviloprejka, japonski prelec, jamamaj (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija