Preskoči do glavnog sadržaja

Japanska tisa

Taxus cuspidata

Karakteristike

Japanska tisa (Taxus cuspidata Siebold & Zucc.) je zimzeleno stablo iz porodice tisa (Taxaceae). Naraste do 18 m visine, promjer debla iznosi do 60 cm. Kora je u mladosti crvenkasta, kasnije postane crvenkastosmeđa. Dvodomna je biljka, postoje muške i ženske biljke. Listovi su igličasti, tamnozeleni, plosnati, dugi 1-3 cm, široki 2-3 mm, povijenog ruba, na vrhu su naglo i sitno ušiljeni, na naličju su vidljive dvije blijede, žućkaste pruge, spiralno su smješteni na granama i u osnovi su uvijeni. Plod je velik oko 8 mm, sadrži jednu sjemenku koja je okružena mesnatim crvenim ovojem, izuzev vršnog, prednjeg dijela gdje ovoj nedostaje. Mesnati plod je slabije crven od obične tise (Taxus baccatus). Sjemenka dozrijeva 7-9 mjeseci nakon oprašivanja.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u istočnoj Aziji (Japan, Koreja, istočna Kina). Uzgaja se kao ukrasna biljka. Otporna je na gradska onečišćenja, na mraz i na hladne temperature do -30°C. Sporog je rasta, no živi do 1000 godina. Razvijen je veći broj kultivara.

Etimologija

Latinski naziv roda Taxus potječe od starogrčke riječi taxis što znači red (ukazuje na pravilno raspoređene iglice na grančicama). Ime vrste cuspidata znači jako šiljat.[1]  Na stranim jezicima nazivi su Japanese yew, spreading yew (eng.), Japanische Eibe (njem.), if du Japon (fr.), tasso giapponese (tal.), tejo japonés (špa.), japonska tisa (slo.).

Upotreba

Svi dijelovi biljke su otrovni, izuzev crvene mesnate opne koja je jestiva (samo sjeme je također vrlo otrovno).

Galerija fotografija

Pregled lokacija