Japanska kamelija Camellia japonica

Carstvo:
Red:
Ericales
Porodica:
Vrsta:
Camellia japonica
Sinonimi:
Thea japonica (L.) Baill., Kemelia japonica (L.) Raf., Camellia florida Salisb.

Karakteristike

Japanska kamelija (Camellia japonica L.) je listopadni grm ili stablo iz porodice čajevka (Theaceae). Naraste do 11 m visine. Mlade grane su glatke, crvenosmeđe, kasnije postanu svijetlosive. Listovi su naizmjenični, duguljasto eliptični, dugi 5-11 cm, široki 2,5-6 cm, nalaze se na peteljci dugoj 5-10 mm, kožasti su i sjajni, ušiljenog vrha, fino nazubljenih rubova, na licu tamnozeleni, naličje je svjetlije. Cvjetovi su pojedinačni ili u parovima, crveni, krupni, promjera do 12 cm. Listića čaške ima pet i kožasti su, cvjetni vjenčić čine 5-7 latica. Prašnici su mnogobrojni, žuti, dugi oko 3 cm. Cvate od siječnja do ožujka. Plod je okruglasta čahura koja sadrži 1-2 tamnosmeđe sjemenke velike 1-2 cm. Dozrijeva u rujnu i listopadu.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u istočnoj Aziji (Jpaan, Koreja, Kina). Uzgaja se kao ukrasna biljka, razmnožava se sjemenom i vegetativno reznicama ili grebenicama. Osjetljiva je na niske temperature, odgovara joj vlažna zemlja i vlažnost zraka, raste na tlima siromašnim vapnencem. Popularna je i u bonsai uzgoju. Sporog je rasta, može živjeti nekoliko stoljeća. Razvijen je ogroman broj kultivara koji se najviše razlikuju prema obliku i izgledu cvjetova.

Etimologija

Latinsko ime roda Camellia Carl Linnaeus dao je u čast isusovca i botaničara Georga Josepha Kamela (1661. – 1706.) koji je biljku prenio u Europu[1]. Ime vrste japonica ukazuje na izvorno stanište. Na stranim jezicima nazivi su Japanese camellia, rose of winter (eng.), Kamelie (njem.), camélia (fr.), Japonska kamelija (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli