Preskoči do glavnog sadržaja

Kineski čajevac

Camellia sinensis

Karakteristike

Kineski čajevac (Camellia sinensis (L.) Kuntze) je zimzeleni grm ili niže stablo iz porodice čajevki (Theaceae). Stabljika može u prirodi narasti do 12-15 m u visinu, iako se u uzgoju održava na optimalnih 1-1,5 metra. Listovi su kožnati, fino nazubljenih rubova, na kratkoj peteljci, dužine 5-15 cm, širine 2-5 cm, u početku su svijetlozeleni, s kratkim dlačicama na naličju, kasnije postanu tamnozeleni. Cvjetovi su pojedinačni ili skupljeni po 2-5, bijeložuti, promjera 3-4 cm, imaju 7-8 latica i puno prašnika. Plod je kapsula koja sadrži 1-4 sjemenke.

Opisano je nekoliko podvrsta ovisno o području rasta i karakteristikama. Najvažnije skupine su kineske (C. sinensis var. sinensis) i indijske sorte (C. sinensis var. assamica).

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena na području južne, jugoistočne te istočne Azije. Danas se uzgaja u tropskim i suptropskim područjima diljem svijeta. Održava se na niski rast kako bi se potaknuo rast malih listova koji se beru svaka tri tjedna. Listovi se počinju brati na biljkama koje su stare tri godine. Razmnožava se reznicama i položenicama. Odgovara im tropski položaj i topla klima. Optimalna temperatura za uzgoj su područja između 10° i 30°C a najviše cijenjeni čajevi se dobivaju s biljaka koje rastu na visokim nadmorskim visinama.

Etimologija

Latinsko ime roda Camellia dano je u čast isusovcu i botaničaru Georgu Josephu Kamelu (1661. – 1706.). Ime vrste sinensis (kineski) ukazuje da biljka potječe s dalekog istoka. Na stranim jezicima nazivi su tea plant, tea shrub (eng.), Teepflanze (njem.), théier, thé vert (fr.), pianta del tè (tal.), planta de té (špa.), chá-da-índia (port.), čajevec (slo.).

Upotreba

Za konzumaciju sakupljaju se mladi, svijetlozeleni listovi, ručno se sakupljaju svakih 7-14 dana. Razlika između zelenog i crnog čaja je u procesu pripreme. Zeleni čaj je neobrađen dok su listovi crnog čaja fermentirani. Listovi se ne smiju kuhati, treba ih samo popariti ključalom vodom, poklopiti i nakon nekoliko minuta procijediti. Ako se ostavi duže vrijeme da se listovi namaču, čaj bude gorak. Jedan svježi list sadrži oko 4% kofeina.

Sjemenke mogu poslužiti za dobivanje ulja. Ekstrakti listova koriste se kao dodatak u desertima i alkoholnih pića.

Galerija fotografija

Pregled lokacija