Preskoči do glavnog sadržaja

Jablanovača

Agrocybe aegerita

Karakteristike

Jablanovača ili topolovka (Agrocybe aegerita (V. Brig.) Singer) je vrsta jestive gljive iz porodice strnišnica (Strophariaceae). Klobuk je velik 5-20 cm, u početku žućkastosmeđ, svjetlijeg ruba i visoko ispupčen, u starosti postane smeđ, spljošten, plitko udubljen i vijugav, mesnat, ispucan, kožica je tanka, svilenasta, glatka, kasnije ispuca, po suhom vremenu je smežurana. Listići su gusti, dosta tanki, široki, bjelkasti do žućkastosivi, kasnije postanu smeđi, pričvršćeni su na stručak, silazni ili su uz stručak izrezani i pričvršćeni nježnim, tankim, svijetlim, nitastim zupcem. Stručak je bijel, tanak, rijetko zdepast, pun, obično nakrivljen, u donjem dijelu sužen, visok 4-15 cm, debeo 1-2 cm. Meso klobuka je bijelo, nepromjenjivo i mekano, debelo je i sočno, meso stručka na prerezu postaje malo musavo i vlaknasto, vrlo ukusno i ugodnog mirisa. Spore su eliptične, glatke, otrusina je smeđa.

Stanište

Raste na vlažnim područjima obično u velikim skupinama kao saprofit na odumrlim listopadnim stablima i trulim panjevima (jablan). Možemo je naći od proljeća do početka jeseni. Često se i uzgaja na trupcima i panjevima, pogodna su drva porodice vrba (razne vrbe, jablan, topola…), ali može i na drugim vrstama npr. brijestovima, jasenu, lipi, bazgi, divljem kestenu, jabuci… Odsječeno topolovo stablo protrlja se zreli listićima gljive, položi se na tlo i posipa crnicom. Prva plodišta se na umjerenoj vlazi javljaju za 10 mjeseci i rastu dok se drvo ne iscrpi.

Etimologija

Naziv roda Agrocybe u prijevodu bi značilo poljska glava, potječe od grčkih riječi agros (polje) i cybe (glava). Naziv jablanovača dan je jer se može često naći u blizini jablana, prema nije nužno. Na stranim jezicima nazivi su poplar mushroom (eng.), Südliche Ackerling, Südlicher Schüppling (njem.), piopparello, pioppino (tal.), seta de chopo (špa.), topolovka, topolova njivnica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, ukusna i vrlo cijenjena. Ne može se sušiti jer se brzo crvići pojave.

Galerija fotografija

Pregled lokacija