Preskoči do glavnog sadržaja

Rana livadarka

Agrocybe praecox

Karakteristike

Rana livadarka ili rana čehavka (Agrocybe praecox (Pers.) Fayod) je jestiva gljiva iz porodice strnišnica (Strophariaceae). Klobuk je bjelkast ili svijetlosmeđ, u sredini tamniji, na rubu žućkast, gladak i sjajan, u početku polukuglast ili zvonolik, kasnije rašire i malo tupo ispupčen, kasnije često ispuca, često neravnog ruba, kožica je glatka, posuta prahom i sjajna, po suhom vremenu smežurana i mlohavana, širok je 3-7 cm. Listići su gusti, tanki, široki, u početku blijedi, kasnije smeđi, zaokruženi do stručka ili prirasli. Stručak je blijed, tanak, valjkast, u osnovi zadebljan, u početku je pun, kasnije postane šupalj, vlaknast, u gornjem dijelu ima blijedi vjenčić. Meso je debelo, mekano, krhko, bijelo, ugodnog okusa u početku, kasnije gorkast, miris je ugodan na svježe brašno. Spore su eliptično jajolike, glatke, otrusina je sivkastosmeđa.

Stanište

Rasprostrnajena je u Europi, sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi. Raste pojedinačni ili u skupinama u proljeće i ljeti. Staništa su rubovi listopadnih šuma i grmlja, šumski putevi, vrtovi i parkovi.

Etimologija

Naziv roda Agrocybe u prijevodu bi značilo poljska glava, potječe od grčkih riječi agros (polje) i cybe (glava). Ime vrste praecox čest je naziv u botanici, a kao i kod gljiva ukazuje na ranu pojavu. Na stranim jezicima nazivi su Frühe Ackerling, Voreilender Ackerling, Frühlings-Ackerling (njem.), agrocybe précoce (fr.), rana njivnica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, osrednje kvalitete.

Galerija fotografija

Pregled lokacija