Rana livadarka Agrocybe praecox

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Vrsta:
Agrocybe praecox
Sinonimi:
Agaricus gibberosus Fr., Agaricus praecox Pers., Comm. Schaeff., Agaricus togularis Bull. ex Pers., Hylophila togularis (Bull.) Quél., Pholiota praecox (Pers.) P. Kumm.

Karakteristike

Rana livadarka ili rana čehavka (Agrocybe praecox (Pers.) Fayod) je jestiva gljiva iz porodice strnišnica (Strophariaceae). Klobuk je bjelkast ili svijetlosmeđ, u sredini tamniji, na rubu žućkast, gladak i sjajan, u početku polukuglast ili zvonolik, kasnije rašire i malo tupo ispupčen, kasnije često ispuca, često neravnog ruba, kožica je glatka, posuta prahom i sjajna, po suhom vremenu smežurana i mlohavana, širok je 3-7 cm. Listići su gusti, tanki, široki, u početku blijedi, kasnije smeđi, zaokruženi do stručka ili prirasli. Stručak je blijed, tanak, valjkast, u osnovi zadebljan, u početku je pun, kasnije postane šupalj, vlaknast, u gornjem dijelu ima blijedi vjenčić. Meso je debelo, mekano, krhko, bijelo, ugodnog okusa u početku, kasnije gorkast, miris je ugodan na svježe brašno. Spore su eliptično jajolike, glatke, otrusina je sivkastosmeđa.

Stanište

Rasprostrnajena je u Europi, sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi. Raste pojedinačni ili u skupinama u proljeće i ljeti. Staništa su rubovi listopadnih šuma i grmlja, šumski putevi, vrtovi i parkovi.

Etimologija

Naziv roda Agrocybe u prijevodu bi značilo poljska glava, potječe od grčkih riječi agros (polje) i cybe (glava). Ime vrste praecox čest je naziv u botanici, a kao i kod gljiva ukazuje na ranu pojavu. Na stranim jezicima nazivi su Frühe Ackerling, Voreilender Ackerling, Frühlings-Ackerling (njem.), agrocybe précoce (fr.), rana njivnica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, osrednje kvalitete.

Galerija fotografija

Podijeli