Preskoči do glavnog sadržaja

Grčki oleander

Asclepias curassavica

Karakteristike

Grčki oleander (Asclepias curassavica L.) je višegodišnja zimzelena biljka iz porodice svilenica (Asclepiadaceae). Stabljika je uspravna, gola, glatka, malo razgranata, naraste do 80 cm u visinu. Listovi su nasuprotni, jednostavni, ovalno lancetasti, dugi do 15 cm, nalaze se na kratkim peteljkama. Na naličju su tamnozeleni, naličje im je svijetlije. Cvjetovi su mali, dvospolni, pravilni, skupljeni po 10-20 u okruglaste cvatove. Narančasto su crveni, sastavljeni na osnovi broja pet – lapova, latica i žutih prašnika imat pet. cvatu vrlo dugo, od svibnja do sredine jeseni. Privlačni su leptirima i drugim kukcima. Plod je izdužena mahuna, duga 5-10 cm, koja puca kada dozrije a sadrži više ovalnih, smeđih sjemenki koje imaju svilenaste dlačice. Listovi i njihove peteljke kao i druge vrste u rodu sadrže mliječni sok koji može iritirati kožu.

Stanište

Porijeklom je iz dijelova Južne i Srednje Amerike, danas se može naći i u drugim tropskim dijelovima cijelog svijeta. U prirodnom staništu raste od nizina do preko 1500 m nadmorske visine. Odgovaraju joj otvorena i sunčana područja, raste na različitim zemljištima. Negdje se smatra i ozbiljnim korovom, raste primjerice divlja između kultura banana, ananasa, sezama ili kokosa u Hondurasu i Trinidadu. Kod nas se uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima. Traži sunčano ili polusjenovito mjesto i visoku vlagu. Sjetva se vrši na zaštićenom mjestu u rano proljeće te kada male biljke narastu presađuju se na otvoreno zemljište, ili samo u drugu, veću teglu. U kontinentalnom sjevernom kraju zimu neće preživjeti te se stoga biljke unose u zaštićen prostor.

Etimologija

Latinski naziv roda Asclepias dan je prema bogu liječništva u grčkoj mitologiji Asklepiju. Zbog žutonarančastih cvjetova jedan od naziv na španjolskom jeziku je španjolska zastava (bandera española). Na stranim jezicima nazivi su dakle bloodflower, cotton bush, Mexican butterfly weed, redhead, scarlet milkweed (eng.), Indianer-Seidenpflanze, Curaçao-Seidenpflanze, Seidenblume (njem.), flor de sangre, platanillo, hierba María, bandera española (špa.), svilnica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija