Preskoči do glavnog sadržaja

Gostanka

Phlomis fruticosa

Karakteristike

Grmolika gostanka (Phlomis fruticosa L.) je zimzelena biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljike su uspravne, sivkaste, prekrivene pamučastim dlakama, narastu do 200 cm visine i do 150 cm širine. Listovi su nasuprotni, ovalni ili duguljasto jajasti, dugi 3-10 cm, valovitih rubova, naborane i grublje površine, na licu tamnozeleni, na rubovima i na naličju bjelkasti i prekriveni finim dlačicama, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, žuti, dvousnati, skupljeni po 20-30 u međusobno razmaknute pršljenaste cvatove na vrhovima stapki koje rastu na glavnoj stabljici ili na postranih izbojima iz pazušca listova. Cvate od svibnja do srpnja.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj Europi na području oko Mediterana. Kod nas raste u primorskom područjima i na otocima. U Crvenoj knjizi flore Hrvatske vodi se kao gotovo ugrožena i zaštićena je biljka. Uzgaja se kao ukrasna biljka u cvjetnim gredicama. Razmnožavanje se vrši sjemenom u jesen ili početkom proljeća. Odgovara joj suha i sunčana mjesta, dobro drenirana zemlja.

Etimologija

Ime vrste fruticosa potječe od latinske riječi frutex (grm, nisko drvo) čime ukazuje na žbunjast, grmolik oblik. Na stranim jezicima nazivi su Jerusalem sage (eng.), Strauchiges Brandkraut (njem.), sauge de Jérusalem (fr.), salvione giallo (tal.), grmasti flomis (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija