Gola visika Cerinthe glabra

Carstvo:
Red:
Lamiales
Porodica:
Vrsta:
Cerinthe glabra
Sinonimi:
Cerinthe alpina Schult.

Karakteristike

Gola visika (Cerinthe glabra Mill.) je trajna zeljasta biljka iz porodice oštrolista (Boraginaceae). Stabljika je uspravna ili povijena, u gornjem dijelu razgranata, glatka, voštane prevlake, visoka 30-60 cm. Listovi su jednostavni, modrozeleni, glatki i goli, cjelovitih rubova i tupog vrha. Prizemni listovi skupljeni su u rozeti i suženi u peteljku, listovi na stabljici su naizmjenični, jajasti su, dugi do 10 cm, široki oko 5 cm, osnovom posve obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su dvospolni, čaška ima 5 golih, razdijeljenih režnjeva koje su za četvrtinu kraće od vjenčića, vjenčić je cjevast, građen od 5 žutih, široko jajastih režnjeva koje su na vrhu previnute prema natrag a u ždrijelu imaju purpurne mrlje. Prašnici su kratki, purpurnih antera. Cvate od svibnja do srpnja. Plod je kalavac koji se dijeli na dva ovalna, glatka, sivkasta plodića s crnim mrljama.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i Aziji sve do Japana. Raste u vlažnim šumskim čistanama, na sunčanim i polusvjetlim staništima na svježem tlu bogatim dušikom, u pretplaninskom i planinskom pojasu. Rijetka je biljka i strogo je zaštićena.[1]

Etimologija

Naziv roda Cerinthe  potječe od grčke riječi keros (vosak) što je kod Vergilija bio naziv za jednu medonosnu biljku a možda ima veze zbog blijede boje cvijeta kao vosak ili cvjetova oblika malih svijeća. Ime vrste glabra znači gladak, bez dlaka.[2] Na stranim jezicima nazivi su smooth Honeywort (eng.), Alpen-Wachsblume, Kahle Wachsblume (njem.), dvospolni cérinthe des Alpes, mélinet des Alpes (fr.), erba vajola alpina, erba vaiola alpina (tal.), gola voščica (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli