Glatka dvoštitka Biscutella laevigata

Carstvo:
Red:
Brassicales
Porodica:
Vrsta:
Biscutella laevigata
Sinonimi:
Biscutella alpestris Waldst. & Kit., Biscutella glabra Clairv., Thlaspidium laevigatum (L.) Medik.

Karakteristike

Glatka dvoštitka (Biscutella laevigata L.) je trajna biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je gola i razgranata u gornjem dijelu, u donjem dijelu drvenasta i prekrivena kratkim čekinjastim dlakama, visoka 15-50 cm. Listovi su skupljeni u rozetu, dugi su oko 12 cm, na stabljici su vrlo rijetki i mali, bez peteljke. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni u grozdaste cvatove. Građeni su od četiri žute, obrnuto jajolike latice, lapova čaške ima također četiri, prašnika je šest. Cvate od svibnja do srpnja. Plodovi su plosnate, okriljene komuške duge 5-10 mm, stoje u paru te izgledaju kao par naočala.

Od nekoliko opisanih podvrsta za stanište Velebita spominje se alpska mahunka (Biscutella laevigata ssp. laevigata).

Stanište

Rasprostranjena je u većem dijelu Europe. Raste na sunčanim i suhim livadama i pašnjacima pretplaninskih i planinskih područja.

Etimologija

Naziv roda Biscutella složenica je latinskih riječi bi (dvoje) i scutella (zdjelica) jer su plodovi po dvoje te izgledaju kao dvije zdjelice, kao dva štita ili kao naočale. Ime vrste laevigata znači gladak.[1] Na stranim jezicima nazivi su buckler mustard (eng.), Glatt-Brillenschötchen, Glattfrüchtiges Brillenschötchen (njem.), biscutelle commune, lunetière lisse (fr.), biscutella montanina, occhi di Santa Lucia (tal.), hierba de los anteojos, herba de les llunetes (špa.), navadna šparnica (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli