Preskoči do glavnog sadržaja

Galbanum

Ferula gummosa

Karakteristike

Galbanum (Ferula gummosa Boiss.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Stabljika je čvrsta i šuplja, visoka oko jedan metar. Listovi su perasto urezani, duguljasti i sitni. Cvjetovi su dvospolni, žuti, skupljeni u guste cvatove. Neugodnog su mirisa a oprašuju ih muhe. Cvate u svibnju i lipnju. Plod dozrijeva u srpnju i kolovozu.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u dijelovima srednje i zapadne Azije. Preferira sušne i tople uvjete te raste na kamenitim i suhim terenima. Sije se u proljeće na zaštićeno mjesto te kada biljka dovoljno naraste presađuje se na trajno mjesto. Pogoduje joj plodna zemlja na sunčanom mjestu, suho ili malo vlažno tlo ali dobro drenirano tlo.

Etimologija

Latinsko ime roda Ferula potječe od riječi ferula (šiba), jer su se suhe stabljike biljke u starom vijeku koristile za kažnjavanje učenika. Ime galbanum dobila je prema nazivu gumene smole koja se dobiva od biljke.

Upotreba

Cijela biljka sadrži puno smole zvane galbanum, pogotovo korijen i niži dijelovi stabljike. Za prikupljanje, vrh korijena se otkriva i reže na trakice ili se može izvaditi zarezivanjem debla.

Galbanum ima svojstva koja pomažu kod grčeva, poticanja iskašljavanja i smanjenja nadutosti. U prošlosti se koristio kao lijek za dišne puteve i probavne organe, a Stari Egipćani su ga također koristili u balzamiranju i kozmetici.

Eterično ulje galbanuma destilira se vodenom parom a ima široku primjenu u aromaterapiji te u parfumeriji zbog snažnog mirisa, te se koristi u nekim poznatim parfemima.

Pregled lokacija