Preskoči do glavnog sadržaja

Dvogodišnji dimak

Crepis biennis

Karakteristike

Dvogodišnji dimak (Crepis biennis L.) je dvogodišnja zeljata biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, jako razgranata u gornjem dijelu, izbrazdana, obrasla dlakama, naraste do 120 cm visine. Korijen je valjkast, kratak, sa većim brojem vretenastih žila. Listovi su duguljasti, perasto urezani, vrlo sitno nazubljeni i grubo dlakavi, u donjem dijelu stabljike suženi su u peteljku, u gornjem dijelu su naizmjenični, sjedeći i manji. Cvjetovi su sastavljeni od mnogobrojnih žutih, jezičastih cvjetova, skupljeni su u glavičaste cvatove promjera 2-3,5 cm i skupljeni su u cvatove na vrhovima stabljika. Prašnika ima 5. Involukrum je valjkasto zvonast, dug oko 1 cm, listići su crnkastozeleni, linearno lancetasti, tupi, na rubu obrasli pustenasto pahuljastim dlakama. Cvatu od svibnja do rujna. Plod je smeđi, rebrasti, na vrhu suženi ahenij bez kljuna i s bijelim papusom. Biljka izlučuje mliječni sok kada ju se zareže.

Medonosna je biljka, pčele na cvjetovima sakupljaju nektar i cvjetni prah. Dobra je krmna biljka u svježem stanju.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi i Maloj Aziji, unešen je u sjeveroistočnu Sjevernu Ameriku gdje se danas smatra udomaćenim. Raste na livadama i pašnjacima, na vlažnim dubokim, pjeskovitim tlima umjereno bogatim dušikom, od nizinskog do planinskog pojasa. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Latinsko ime roda Crepis potječe od grčke riječi krepis (osnova) zbog lisne rozete priljubeljene uz tlo.[1] Ime vrste biennis znači dvogodišnji. Na stranim jezicima nazivi su rough hawksbeard (eng.), Wiesen-Pippau, Zweijähriger Pippau (njem.), crépide bisannuelle, crépis bisannuel (fr.), radichiella dei prati (tal.), dvoletni dimek (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi listovi.

Za životinje na ispaši je kvalitetna biljka premda u obliku sijena nije poželjna zbog debele stabljike koja se teško suši.

Galerija fotografija

Pregled lokacija