Preskoči do glavnog sadržaja

Dnevni ljiljan

Hemerocallis fulva

Karakteristike

Dnevni ljiljan ili crvenožuta graničica (Hemerocallis fulva L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice Asphodelaceae. Stabljika je uspravna ili blago povijena u luku, visoka do 150 cm. Listovi su goli, uski i duguljasti, široki do 30 mm, žljebasto udubljeni, suženi na vrhu. Cvjetovi su krupni, veliki do 10 cm, bez mirisa, vjenčić ima 3 listića koji su u unutrašnjosti crvenkastonarančasti do žuti, s vanjske strane crvenkastožuti. Cvatu od lipnja do kolovoza.

Klima i stanište

Prirodno se nalazi u zemljama Europe i Azije gdje raste na rubovima šuma u skupinama. Raste na izravnom suncu i djelomičnoj sjeni. Dobro ju je posaditi na mjesto gdje je pola dana obasjava sunce, tako najdulje cvjeta. Traži propusno tlo bogato hranjivim tvarima.

Uzgoj, njega i gnojidba

Dnevni ljiljan je izuzetno prilagodljiva biljka. Gnojimo je na proljeće. Ljeti je važno redovito zalijevanje jer ukoliko nema dovoljno vlage neće moći razviti cvjetne pupove. Redovito uklanjamo ocvale cvjetove kako bi smo produljili cvatnju.

Razmnožavamo je u proljeće ili jesen dijeljenjem korijenovog busena. Izvadimo je iz tla, očistimo korijenje te ga nožem podijelimo na nekoliko dijelova. Važno je da svaki dio ima dobro razvijen korijenski sustav i nadzemne djelove.

Listovi dolaskom nižih temperatura požute i propadnu, tada ih orežemo.

Etimologija

Latinsko ime roda Hemerocallis potječe od grčke riječi hemera (dan) i kallos (ljepota), biljka cvjeta samo jedan dan. Ime vrste fulva znači crvenkastožut. [1]

Na stranim jezicima nazivi su daylily (eng.), Taglilien (njem.), hémérocalle (fr.), emerocallidi, belle d’un giorno (tal.), maslenica (slo.).

Upotreba

Jestivi su mladi izdanci, cvjetni pupoljci, cvjetovi i gomolji. Mladi izdanci i gomolji dodaju se sirovi salatama ili se kuhaju, cvjetni pupoljci se kuhaju, svježi cvjetovi se prže ili se suše i koriste kao začin. [2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija