Djeteljnjak Bituminaria bituminosa

Carstvo:
Red:
Fabales
Porodica:
Vrsta:
Bituminaria bituminosa
Sinonimi:
Aspalthium bituminosum (L.) Fourr., Psoralea bituminosa L., Psoralea palaestina Gouan, Psoralea plumosa Rchb.

Karakteristike

Djeteljnjak (Bituminaria bituminosa (L.) Stirton) je trajna zeljasta biljka iz porodice (Fabaceae). Stabljika je uspravna, obrasla rijetkim žljezdastim dlakama, visoka 20-100 cm. Listovi su tamnozeleni, trodijelni, listići su jajoliki do eliptični, dugi 1-6 cm, široki 1-2 cm, cjelovitih rubova, srednji je na dužoj peteljci. Cvjetovi su dvospolni, ljubičaste su boje, mirisni, skupljeni po 10-15 u glavičaste cvatove koji su na dugačkoj peteljci u pazušcima listova. Čaška je zvonasta, građena od 5 nejednakih zubaca koji su kopljasto linearni i izraženo dlakavi. Vjenčić je dug 1,5-2 cm, plavoljubičast. Prašnika ima 10. Cvate od travnja do rujna. Plod je jajolika, spljoštena, dlakava mahuna koja sadrži jednu tamnosmeđu sjemenku. Cijela biljka jako miriše na asfalt, pogotovo kada se listovi smrve među prstima.

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj Europi, zapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Raste u velikim skupinama na neplodnom tlu uz puteve, na ruderalnim staništima uz jadransku obalu.

Etimologija

Naziv roda Bituminaria i ime vrste bituminosa potječe od latinske riječi bitumen, koja potječe od galske riječi bith (guma, smola) i umen, ferrumen (cement, ljepilo). Na stranim jezicima nazivi su Arabian pea, pitch trefoil (eng.), Asphaltklee, Harzklee (njem.), psoralée bitumineuse, trèfle bitumineux, herbe au bitume (fr.), trébol hediondo (špa.).

Upotreba

Jestivi su mladi izdanci i listovi koji se beru prije cvatnje. Jedu se kuhani u varivima i juhama.[1]

Smatra se kvalitetnom biljkom za životinje na paši.

Galerija fotografija

Podijeli