Preskoči do glavnog sadržaja

Damašćanska crnjika

Nigella damascena

Karakteristike

Damašćanska crnjika (Nigella damascena L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljika je uspravna, razgranata i naraste do 50 cm visine. Listovi su naizmjenični, višestruko razdijeljeni na vrlo tanke linearne segmente. Cvjetovi su pojedinačni, zvjezdoliki, najčešće su bijele ili plave boje no rjeđe mogu biti i rozi ili ljubičasti, prašnici su zelenkasti. Cvatu od lipnja do kolovoza. Plod je čahura koji sadrži puno sitnih, crnih sjemenki. Dozrijeva početkom jeseni.

Stanište

Prirodno raste na području južne Europe, zapadne Azije i sjeverne Afrike. Odgovaraju joj sunčana i vlažna mjesta, te je možemo naći na zapuštenim zemljištima, pored puteva ali na vlastitom imanju kao korov.

Uzgoj

Sjeme se sije u proljeće direktno na željeno sunčano mjesto u dreniranu i vlažnu zemlju. Može se sijati već i u jesen, sjeme će prezimiti, no na proljeće je ipak sigurnije i tada obično imamo i drugačije planove. Sije se direktno na tlo jer slabo podnosi presađivanje. Nama je biljka odnekud sama dospjela u vrt te ju shvaćamo kao korov koji raste među povrćem. Nakon što čahura dozrije, osuši se te iz rupe koju stvori na vrhu ispadaju crne sjemenke te se tako crnjika sama uspješno zasijava iz godine u godinu.

Popularna je i česta biljka za uzgoj te tako postoje i brojni kultivari. Popularna je i među kukcima jer ih brojni posjećuju.

Etimologija

Latinski naziv Nigella umanjenica je latinske riječi niger – crn, što upućuje na crnu boju njena sjemena. Ime vrste damascena potječe od Damaska, glavnog grada Sirije, moguće gdje je biljka prvo uočena.[1] Na stranim jezicima nazivi su love-in-a-mist, ragged lady, devil in the bush (eng.), Jungfer im Grünen (njem.), nigelle de Damas (fr.), damigella scapigliata (tal.), arañuela, cabellos de Venus, amor en la niebla, demonio en los arbustos (špa.), vzhodna črnika (slo.).

Upotreba

Suhe stabljike s tobolcem izgledaju vrlo dekorativno te nalaze primjenu u ukrasnim aranžmanima suhog cvijeća. Sjemenke se koriste u kozmetičnoj i parfemskoj industriji[2]

Srodne vrste

Biljka srodna damašćanskoj crnjiki je crni kim (Nigella sativa) koja je kod nas zaštićena vrsta, no za razliku od crnjike sjemenke joj imaju značajnu upotrebu u prehrani. Gorkastog su i aromatičnog okusa, koriste se kao začin koji pospješuje probavu, a isto tako se od njih pravi i biljno ulje koje ima široku primjenu.

Galerija fotografija

Pregled lokacija