Crni kim
Nigella sativa
Karakteristike
Crni kim (Nigella sativa L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice žabnjaka (Ranunculaceae). Stabljike su uspravne i i narastu do 30 cm visine. Cvjetovi su hermafroditni, sadrže tučak i prašnike i sastavljeni su od 5-10 bijelih do blijedoplavih latica. Cvjeta u lipnju i srpnju. Plod je velika kapsula koja u više odjeljaka sadrži brojne crne sjemenke. Dozrijeva u rujnu.
Stanište
Prirodno je rasprostranjena na području južne i jugoistočne Azije gdje se također često i kultivira.
Etimologija
Latinsko ime roda Nigella potječe od latinske riječi niger (crn) zbog boje sjemenki. Ime vrste sativa također je latinskog porijekla i znači kultivirana.[1] Na stranim jezicima nazivi su black cumin (eng.), Echter Schwarzkümmel (njem.), nigelle cultivée, cumin noir (fr.), cumino nero (tal.), comino negro, ajenuz, semilla bendita (špa.), navadna črnika, črna kumina (slo.).
Uzgoj
Sjemenke sijemo u travnju direktno na otvoreno zemljište. Zemlja neka bude rahla i dobro drenirana. Sjemenke klijaju 10-15 dana. Zemlju redovito zalijevamo i održavamo urednom kako korovne biljke ne bi prerasle naše biljke, crni kim je vrlo nježna biljka i neće se izboriti za svoj prostor.
Upotreba
Sjemenke su jestive. Imaju vrlo aromatičan miris i okus, u početku ugodan, žvakanjem postaje ljutkast. Pod zubima škripe te nisu ugodne za samostalnu konzumaciju, no mogu se koristiti kao začin, najbolje svježe mljeven, ili kao dodatak raznim jelima, kao npr. zobenim pahuljicama za doručak.
Od sjemenki se izrađuje se biljno ulje dragocjenih kvaliteta zbog čega je biljka doživjela planetani uspjeh. Koristi se uglavnom oralno i ugodnog je okusa. Poboljšava apetit, djeluje protuupalno i naročito je pogodno kod alergijskih uzrokovanih tegoba.
Srodne vrste
Srodne vrsta crnog kima su poljska crnjika (Nigella arvensis) i damaščanska crnjika (Nigella damascena).