Preskoči do glavnog sadržaja

Dalija

Dahlia

Karakteristike

Dalija (Dahlia) je rod zeljastih trajnica iz porodice glavočika (Asteraceae). Rod sadrži 42 vrste i nekoliko tisuća hibrida. Prirodno raste na području Meksika.

Rod je krajem 19. stoljeća klasificiran kao Dahlia prema švedskom botaničaru Andersu Dahlu (1751. – 1789.),[1] da bi 1805. njemački botaničar Carl Ludwig Willdenow (1765. – 1812.) imenovao rod u Georgina, no, stari naziv se ipak do danas zadržao.

Stabljika im je zeljasta i krhka, visine od 20-150 cm. Listovi su građeni od jajolikih liski. Cvjetovi su jednobojni, dvobojni ili višebojni. U sredini cjevasti te jezičasti, zrakasti, uvijeni ili ravni na rubovima.

Uzgoj

Traži dobro drenirano tlo bogato humusom. Potrebno je mnogo komposta. Voli puno svjetla. Dobro ju je  smjestiti na izravno sunce ili djelomičnu sjenu.

Razmnožavanje:

  • Sjeme: u veljači  možemo sijati  u zaštićenom prostoru ili krajem ožujka te početkom travnja izravno u tlo. Presadnja se odvija u svibnju.
  • Gomolji: gomolje sadimo u travnju  na dubinu od 10-15 cm. Svakih nekoliko godina razdijelimo ih na nekoliko dijelova.
  • Zelene reznice: u ožujku gomolje sadimo na zatvoreno, kad narastu oko 7 cm režu se oko 7cm cm i ukorjenjuju u vlažnom supstratu. Nakon ukorjenjivanja presadimo ih u vrt.

Redovito orezujemo ocvale cvjetove kako bi produžili cvatnju. Ukoliko želimo potaknuti grmolik rast, otknemo vrhove mladih stabljika.

Zlijevamo je svakodnevno u sušnim razdobljima, te nešto učestalije od samog početka cvatnje. Prihranjujemo je jednom mjesečno od srpnja do rujna.

Zimi gomolje možemo ostaviti u tlu ili ih izvaditi što ovisi o podneblju. U hladnijim područjima ih vadimo, no ostavljamo ih na otvorenom i nakon prvog mraza kako bi dozrele. Nakon toga režemo smrznute listove, iskopamo gomolje te ih ostavimo na zraku kako bi se posušili. Stabljike režemo pedalj iznad gomolja kako se ne bi osušili pupovi koji se nalaze neposredno ispod njega.  Čuvmo ih na tamnom i hladnom mjestu. Možemo ih staviti u vlažni pijesak u drvenim kutijam Ukoliko tlo zimi ne smrzne gomolji bez problema mogu ostati u tlu.

Galerija fotografija