Preskoči do glavnog sadržaja

Crvenkrpica

Zamenis situla

Karakteristike

Pjegava crvenkrpica ili mišarica (Zamenis situla L.) je neotrovna zmija iz porodice guževa (Colubridae). Tijelo joj je vitko, dužine 80-100 cm, sive ili smeđe boje duž leđne površine, obilježene serijom crvenkastih ili smeđih poprečnih mrlja a svaka od njih je istaknuta crnim rubovima. Duž svake strane tijela nalaze se manje crne mrlje. Trbuh joj može biti pretežno bijeli ili ponekad ukrašen kockastim uzorkom crne boje ili, u nekim slučajevima, gotovo potpuno crn. Takve boje i uzorci služe joj kao kamuflaža od potencijalnih grabežljivaca. Leđne ljuske organizirane su u 25-27 redova i imaju glatku i sjajnu teksturu. Oči su im crvenkaste a zjenice su kružne. Mlade zmije imaju žutu pozadinsku boju koja s godinama postupno prelazi u sivu nijansu.

Stanište

Rasprostranjena je u dijelu južne Europe od Italije preko Balkanskog poluotoka do Male Azije i Kavkaza. Možemo je naći do visine od 600 metara, rjeđe i do 1000 metara nadmorske visine. Kod nas je ima i na mnogim otocima. Glavna prirodna staništa uključuju područja s mediteranskim raslinjem, otvorena polja, travnate površine, blizine potoka, pašnjaci, vinogradi, voćnjaci te ruralni vrtovi. Preferiraju kamenite, sunčane, suhe i tople do umjereno vlažne krajeve bogate vegetacijom.

Aktivne su po danu i u sumrak. Dobro se penju po drveću. Crvenkapica nije agresivna vrsta već prilično stidljiva i pasivna, osim kada se osjeća ugroženom a tada vibriraju repom kako bi djelovale opasno. Imaju sposobnost snažnog ugriza ali nisu otrovne.

U rujnu se povlače radi hibernacije koja traje do ožujka. Životni vijek im je do 25 godina.

Razmnožavanje i prehrana

Spolnu zrelost dosežu s oko tri godina starosti. Razdoblje parenja obično se događa od travnja do lipnja. Ženka polaže 2-5 jaja iz kojih se u kolovozu izlegnu oko 20 cm duge zmijice. Odrasle jedinke hrane se manjim pticama i sisavcima poput miševa i voluharica koje ubija davljenjem, mladi se hrane više gušterima i kukcima.

Etimologija

Naziv roda Zamenis potječe od istoimene grčke riječi što znači ljut, iritiran. Međutim, zmije ovog roda obično su vrlo tajanstvene i nisu agresivne prema ljudima, ali mogu pokazati određenu odlučnost ako se osjećaju ugroženima. Na stranim jezicima nazivi su European ratsnake, leopard snake (eng.), Leopardnatter (njem.), colubro leopardino (tal.), couleuvre léopard (fr.), leopardovka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija