Preskoči do glavnog sadržaja

Crvena gorčika

Prenanthes purpurea

Karakteristike

Crvena gorčika (Prenanthes purpurea L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, gola ili rijetko dlakava, tanka, plavkastozelena, razgranata u gornjem dijelu, visoka do 200 cm. Listovi su spiralno naizmjenični, dugi do 15 cm, široki 2-6 cm, goli, urezanih i cjelovitih rubova, na licu su tamnozeleni, naličje je smećkastozeleno, donji listovi imaju kratku peteljku, gornji su sjedeći i obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su dvospolni, dugi do 2 cm, viseći, tvore rahle piramidalne, metličaste cvatove a nalaze se na dugim i tankim, razgranatim drškama koje rastu u pazušcima listova. Čine ih 5 purpurnih, rijetko bijelih, jezičastih latica koje su u jednom redu i imaju urezane vrhe. Ovoj cvata je valjkast, dug oko 12 mm, građen od 8 golih ljusaka. Prašnici su duguljasti, ima ih 5. Cvjetovi . Cvate od lipnja do rujna, oprašuju ih kukci. Plod je okruglasta, svijetlosmeđa roška, duga do 5 mm s bijelim papusom. Biljka izlučuje mliječni sok kada ju se ozlijedi.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i u zapadnoj Aziji na Kavkazu. Raste pojedinačno ili u skupinama na umjereno svježem, neutralnom do umjereno kiselom tlu u listopadnim, zimzelenim ili mješovitim šumama, u brdskom i pretplaninskom području. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Naziv roda Prenanthes potječe od grčke riječi prenes (nagnut naprijed) i anthos (cvijet). Ime vrste purpurea ukazuje na purpurnu boju cvjetova.[1] Na stranim jezicima nazivi su rattlesnake root, purple lettuce (eng.), Hasenlattich, Purpurlattich (njem.), prénanthe poupre (fr.), lattuga montana (tal.), škrlatnordeča zajčica (slo.).

Jedina je vrsta unutar svog roda u Europi.

Galerija fotografija

Pregled lokacija