Crvena gorčika Prenanthes purpurea

Carstvo:
Red:
Asterales
Porodica:
Tribus:
Vrsta:
Prenanthes purpurea
Sinonimi:
Chondrilla purpurea Lam.

Karakteristike

Crvena gorčika (Prenanthes purpurea L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, gola ili rijetko dlakava, tanka, plavkastozelena, razgranata u gornjem dijelu, visoka do 200 cm. Listovi su spiralno naizmjenični, dugi do 15 cm, široki 2-6 cm, goli, urezanih i cjelovitih rubova, na licu su tamnozeleni, naličje je smećkastozeleno, donji listovi imaju kratku peteljku, gornji su sjedeći i obuhvaćaju stabljiku. Cvjetovi su dvospolni, dugi do 2 cm, viseći, tvore rahle piramidalne, metličaste cvatove a nalaze se na dugim i tankim, razgranatim drškama koje rastu u pazušcima listova. Čine ih 5 purpurnih, rijetko bijelih, jezičastih latica koje su u jednom redu i imaju urezane vrhe. Ovoj cvata je valjkast, dug oko 12 mm, građen od 8 golih ljusaka. Prašnici su duguljasti, ima ih 5. Cvjetovi . Cvate od lipnja do rujna, oprašuju ih kukci. Plod je okruglasta, svijetlosmeđa roška, duga do 5 mm s bijelim papusom. Biljka izlučuje mliječni sok kada ju se ozlijedi.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi i u zapadnoj Aziji na Kavkazu. Raste pojedinačno ili u skupinama na umjereno svježem, neutralnom do umjereno kiselom tlu u listopadnim, zimzelenim ili mješovitim šumama, u brdskom i pretplaninskom području. Razmnožava se sjemenom.

Etimologija

Naziv roda Prenanthes potječe od grčke riječi prenes (nagnut naprijed) i anthos (cvijet). Ime vrste purpurea ukazuje na purpurnu boju cvjetova.[1] Na stranim jezicima nazivi su rattlesnake root, purple lettuce (eng.), Hasenlattich, Purpurlattich (njem.), prénanthe poupre (fr.), lattuga montana (tal.), škrlatnordeča zajčica (slo.).

Jedina je vrsta unutar svog roda u Europi.

Galerija fotografija

Podijeli