Preskoči do glavnog sadržaja

Crni apolon

Parnassius mnemosyne

Karakteristike

Crni apolon (Parnassius mnemosyne L.) je dnevni leptir iz porodice lastinrepaca (Papilionidae). Krila su mu većinom bijela, izraženih crnih žila i s po dvije crne mrlje na prednjim krilima. Dio prednjih krila je uz rub proziran, bez ljuščica, kod ženke je tako još malo i na stražnjim krilima. Raspon krila im je do 5 cm.

Opisan ih je velik broj podvrsta.

Razvoj leptira

Ženka liježe pojedinačna jajašca na listove i stabljike biljaka, rjeđe na kamenje i stijene. Od biljaka bira vrste iz roda šupaljki (Corydalis). Jajašca su sitna, okrugla, bijela do žućkastobijela, glatka. Prezimljuje u stadiju mlade gusjenice koja je unutar jajne opne ili rjeđe izvan nje. Gusjenica je smeđa, prekrivena dlakama, na bočnim stranama ima žute pjege, na leđima ima nepravilne, slabo vidljive crne šare. Hrani se od ožujka do svibnja za sunčanih dana. Zakukulji se u svibnju, kukuljica je smeđa, u stražnjem dijelu svijetlosmeđa.

Odrasli leptir hrani se cvjetnim nektarom, leti od travnja do kolovoza.

Stanište

U Europi rasprostranjena je vrsta u dijelovima srednjeg, južnog i jugoistočnog dijela, te u odvojenim populacijama na sjeveru u Skandinaviji i Baltiku. U Aziji je zabilježen u zapadnom i jugozapadnom području. Prebiva u svijetlim bjelogoričnim i miješanim šumama, na rubovima šuma, od nizinskog do gorskog i planinskog područja, do 2300 m n. v. Zaštićena je vrsta.[1]

Etimologija

Naziv roda Parnassius dan je prema planini u središnjoj Grčkoj koja je u grčkoj mitologiji bila posvećena bogu Apolonu i nimfama, te je bila dom muza. Ime vrste dobio je prema božici Mnemozini u grčkoj mitologiji, božici pamćenja i majke Muza. Naziv potječe od starogrčke riječi mneme (sjećanje). Ime Apolon dobio je prema istoimenom grčkom bogu glazbe, sunca, poezije. Na stranim jezicima nazivi su clouded Apollo, schwarzer Apollo (eng.), Schwarzer Apollo (njem.), semi-Apollon (fr.), blanca de Asso (špa.), črni apolon (slo.), mnemozine (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija