Cikas palma Cycas revoluta

Carstvo:
Red:
Cycadales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Cycas revoluta
Sinonimi:
Cycas miquelii Warb., Epicycas miquelii (Warb.) de Laub.

Karakteristike

Cikas palma (Cycas revoluta Thunb.) je trajna biljka iz porodice Cycadaceae. Stablo je razgranato, uspravno, može narasti do 7 metara visine. Listovi su skupljeni u rozetu na vrhu debla, dugi do 2 metra, široki do 20 cm, perasti, čine ih mnogobrojni tamnozeleni  listići bodljikavog vrha dugi do 30 cm, na licu su tamnozeleni, naličje im je svjetlije. Dvodomna je biljka, razlikujemo muške i ženske vrste. Ženki cvatovi su kuglasto spljoštenog oblika, muški cvjetovi su na vrhu stabla u obliku dugačkih jajasto cilindričnih cvatova, nalik na uspravne češere. Ne cvate svake godine. Sjemenke su crvene, velike, malo spljoštene, mesnatog ovoja.

Stanište

Prirodno su rasprostranjene u južnom Japanu, kod nas se uzgaja u parkovima i vrtovima u primorskom području, ili kao sobna biljka u posudama u kontinentalnom dijelu. Ramnožavanje se vrši sjemenom ili dijeljenjem, tj. presađivanjem biljaka koje rastu uz matičnu biljku. Zemlja treba biti šumska, bogata humusom, zalijevanje je potrebno obavljati redoviti. Stanište treba biti sa dovoljno svjetlosti, premda zaštićeno od jakog, direktnog sunca. Zimi treba biti na svježem mjestu bez previše vlage. Ako se uzgaja na otvorenome, traži zaštićen, polusjenovit do sjenovit položaj. Ne podnosi hladne temperature niže od -5°C. Sporog je rasta, treba joj 50-100 godina da dostigne punu veličinu. Za plodonošenje potrebno je da navrši 25-30 godina.

Etimologija

Latinski naziv roda Cycas potječe od grčke riječi kykas što je bilo ime kod Teofrasta za neku etiopsku palmu.[1] Ime vrste revoluta znači natrag uvijen,[2] ukazuje na rubove listova. Naziv palma dan je samo zbog sličnosti biljke s pravim palmama, no nije u srodstvu s njima.

Na stranim jezicima nazivi su sago palm, king sago, sago cycad, Japanese sago palm (eng.), Japanischer Sagopalmfarn, apanische Palmfarn (njem.), sagoutier, sagou du Japon, cycas du Japon, petit rameau (fr.), cycas (tal.), palma sago, king sago, la cica, palma de iglesia, falsa palmera (špa.), sagu-de-jardim (port.), cikas palma, zavitolistni sagovec (slo.).

Upotreba

Od biljke se dobiva škrobnat proizvod imenom sago koji se proizvodi od nepotpuno zrelih plodova. Sjemenke su otrovne, njihova konzumacija u zemljama Azije povezana je sa Parkinsovom bolesti. Središnji dio sjemenki, korijen i stabljike se melje u prah i višestruko pažljivo ispire kako bi se otrovni dijelovi izvukli. Preostala smjesa se suši i kuha, koristi za pečenje palačinki, pudinga i drugo.

Galerija fotografija

Podijeli