Preskoči do glavnog sadržaja

Bunarka

Claytonia perfoliata

Karakteristike

Bunarka (Claytonia perfoliata Donn ex Willd.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Montiaceae. Listovi su mnogobrojni, skupljeni u rozetu, narastu do 60 cm a nalaze se na vrlo dugim stapkama. Svijetlozeleni su, srcolike osnove, veliki 5-40 mm. Cvjetovi su mali, dvospolni, gusto skupljeni po 5-40 u cvatove. Cvate od veljače do svibnja. Plod je mala, jajolika, zelenkasta kapsula koja izbacuje sitne crne, glatke, sjajne sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Sjevernoj Americi, u planinskim i priobalnim područjima zapadne i srednje Amerike, od južne Aljaske do Kalifornije. Danas se smatra udomaćenom u Australiji i Novom Zelandu, a u Europu ju je sredinom 18. stoljeća prenio škotski botaničar Archibald Menzies (1754. – 1842.). Danas se smatra udomaćenom u srednjoj i zapadnoj Europi, možemo je naći primjerice na sjeveru Italije. Uzgaja se kao povrtna kultura u vrtovima, razmnožava se sjemenom. Sjeme klije na nižim temperaturama, te se može sijati već od kraja zime pa sve do početka jeseni. Biljkama odgovara sunčano i polusjenovito stanište, vlažna ali dobro drenirana, rahla zemlja. Bere se obično 3 mjeseca nakon sjetve i stalno se pomlađuje. Otporna je na mraz i uspješno se sama zasijava.

Etimologija

Latinski naziv roda Claytonia dan je u čast britanskog botaničara i kolekcionara biljaka John Claytona (1686 . – 1773.).[1] Ime vrste perfoliata znači prorastao, ukazuje na listove koji svojom osnovom obuhvaćaju stabljiku.[2] Na stranim jezicima nazivi su miner’s lettuceIndian lettuce, winter purslane, spring beauty (eng.), Gewöhnliche Tellerkraut, Kuba-Spinat, Winterportulak, Postelein (njem.), claytone de Cuba, claytonia perfoliée, pourpier d’hiver (fr.), lattuga dei minatori, portulaca invernale (tal.), zimski portulak, vrtni mokrič (slo.).

Kod nas se u prirodi može naći srodna proljetna bunarka (Montia fontana) koja je rijetka i zaštićena vrsta.

Upotreba

Jestivi su listovi, stabljike, cvjetni pupoljci i cvjetovi, koriste se sirovi u salatama. Stari listovi i cijela biljka odviše su gorkasti, no mogu se kuhati kao špinat.

Galerija fotografija

Pregled lokacija