Preskoči do glavnog sadržaja

Bugenvilija

Bougainvillea spectabilis

Karakteristike

Bugenvilija (Bougainvillea spectabilis Willd.) je listopadna trajna penjačica iz porodice noćurki (Nyctaginaceae). Stabljike su drvenaste, ovisno o staništu naraste do 10 metara visine. Nose brojne trnove koji se nalaze iznad pupova. Listovi su spiralno smješteni, tamnozeleni, eliptični, veliki do 10 cm, glatki ili dlakavi. Listovi su tamnozeleni, nasuprotno smješteni, jednostavni, spiralno raspoređeni i na naličju malo dlakavi. Cvjetovi su mali i žuti, okruženi velikim ružičastim pricvjetnim listovima zbog čega izgledaju vrlo lijepo. Cvatu od travnja do studenog.

Prirodno raste na području Brazila, danas se sadi kao ukrasna vrsta svugdje.

Etimologija

Latinski naziv roda Bougainvillea dan je u čast francuskom pomorcu Louis Antoine de Bougainvilleu (1729. – 1811.) koji je u 18. stoljeću oplovio svijet te iz Brazila donio bugenvilije. U Primorju se još od tad sade. Ime vrste spectabilis znači atraktivan, za diviti se. Na stranim jezicima nazivi su great bougainvillea (eng.), buganvília, cansarina, primavera, três-marias, ceboleiro (port.), bugenvilovka (slo.).

Uzgoj

Odgovaraju joj staništa pune sunčeve svjetlosti te rahla zemlja. Iako su stabljike brojne, bugenvilije se mogu uzgajati i kao oblik manjeg stabla, u obliku živice ili u velikoj tegli. Dolaskom proljeća i toplih dana, iznosimo je van. Ljeti zalijevamo obilno, pogotovo ako se uzgaja u tegli, i korijenova bala se nikada ne smije osušiti jer u protivnom počnu opadati cvjetovi i listovi. Uzgajane na kontinentalnom području zimu neće preživjeti te je dolaskom hladnih dana u jesen unosimo na zaštićeno mjesto. Prostorija neka bude svježa i što svjetlija, a temperatura neka ne bude niža od 6-8°C.

Galerija fotografija

Pregled lokacija