Preskoči do glavnog sadržaja

Brezin plavac

Thecla betulae

Karakteristike

Brezin plavac ili brezov plavorepac (Thecla betulae L.) je leptir iz porodice plavaca (Lycaenidae). Krila su im tamnosmeđa, promjera 3,5-4 cm, ženka se razlikuje od mužjaka prema izraženom narančastocrvenim pojasom na prednjim krilima. Donja strana krila je narančastosmeđa, na stražnjim krilima vidljive su dvije deblje bijele linije koje su u unutrašnjosti obrubljene uskom tamnom prugom. Na stražnjim krilima kod mužjaka i ženke nalaze se mali, crno obrubljeni repići i ispred njih narančaste mrlje. Rubovi krila su narančasti s pojedinim crnim mrljama.

Ženka obično u parovima krajem kolovoza liježe jajašca u pazušcima grančica trnine (Prunus spinosa). Jajašca su bijela, plosnato okruglasta, prekrivena bodljicama. Prezimljuje kao mala gusjenica u jaju. Gusjenica je svijetlozelena, tankih žutih uzdužnih pruga, prekrivena malim bijelim dlačicama, duga 2 cm, možemo je naći od travnja do srpnja. Kukuljica je okruglasto izdužena, smeđa, svijetlih i tamnih crta, zalijepljena na stabljiku ili na donju stranu listova ljepljivim nitima. U tom stadiju je u lipnju i srpnju.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi i Aziji. Staništa su mu svijetle listopadne šume i grmlja trnine, od nizina do 1500 m nadmorske visine. Leti od srpnja do listopada u jednoj generaciji. Nije česta vrsta.

Etimologija

Ime vrste betulae odnosi se na stablo breze (Betula). Na stranim jezicima nazivi su brown hairstreak (eng.), Nierenfleck-Zipfelfalter, Birken-Zipfelfalter (njem.), thècle du bouleau (fr.), lepi brezar (slo.), narandžasti repkar (sr.).

Galerija fotografija