Preskoči do glavnog sadržaja

Bodljasta akacija

Acacia paradoxa

Karakteristike

Bodljasta akacija (Acacia paradoxa DC.) je grm ili stablo iz porodice mahunarki (Fabaceae). Naraste 2-4 metra u visinu i širinu. Grane su povijene, plitko izbrazdane, prekrivene dugim bodljama, kora debla je smeđesiva i sitno ispucana. Listovi su naborani, u početku prekriveni dlačicama. Cvjetovi su dvospolni, svijetložuti, mali, skupljeni po 20-45 u kuglaste cvatove promjera 5-10 mm. Cvate od srpnja do studenog. Plod je mahuna dužine 2-7 cm, širine 3-5 mm, sadrži tvrde crne sjemenke.

Stanište i uzgoj

Prirodno je široko rasprostranjena diljem jugoistočnog dijela Australije odakle se proširila na druga mjesta u Australiji te u bliskoj Tasmaniji, a potom i na druge kontinente. Biljkama odgovaraju stanište punog sunca ili djelomične sjene, suha do vlažna i dobro drenirana područja.

Razmnožavanje je moguće sjemenom, no kako su one tvrde i otporne, početak procesa klijanja zahtijevaju skarifikaciju, što podrazumijeva oštećenje vanjske ljuske kako bi se olakšao proces klijanja. Oštećenje može biti rezultat mehaničkog postupka, kao i kratkotrajnog izlaganja visokim temperaturama radi omekšavanja ljuske. Takav prirodni mehanizam omogućuje biljkama da obnove svoju populaciju i nakon požara.

Razmnožavanje se može početi i u rano proljeće reznicama koje se sade u jednaku mješavinu treseta i pijeska. Proces zakorijenjivanja ide sporo.

Ako se biljke uzgajaju kao sobne, prezimljuju u hladnom prostoru na svijetlom mjestu. Ne voli previše vlage te zalijevanje mora biti umjereno. Prihranjivanje tekućim gnojivom radi se u fazi rasta do najkasnije rujna kako bi biljka imala dovoljno vremena odrvenjeti. Od štetnika može biti problema s crvenim paukom.

Etimologija

Naziv roda Acacia potječe od grčke riječi akakaia što je bilo ime za neku akaciju kod Dioskorida (40. – 90.), liječnika i botaničara koji je brižno vodio zapise o ljekovitim tvarima biljaka u staroj Grčkoj. Ime vrste paradoxa potječe od grčkih riječi para (blizu) i doxa (slava), vjerojatno zbog veoma zanimljivih cvatova unatoč tome što su biljke neprivlačne i trnovite. Naziv bodljasta dan je prema oštrim bodljama a što se zrcali i u zastarjelom imenu vrste armata (naoružan). Na stranim jezicima nazivi su kangaroo acacia, kangaroo thorn (eng.), Kängurudorn, Känguru-Akazi (njem.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija