Bjelkasta lisičica Cantharellus cibarius

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Cantharellales
Vrsta:
Cantharellus cibarius
Sinonimi:
Agaricus cantharellus L.

Karakteristike

Lisičarka ili bjelkasta lisičica (Cantharellus cibarius Fr.) je vrsta jestive gljive iz porodice CantharellaceaeKlobuk je čvrst, gladak, u početku ispupčen i podvijenog ruba, kasnije postane plosnat i ljevkasto udubljen, valovitog ruba, promjera do 12 cm. Blijedožut je do narančaste boje, kao i stručak i listići. Listići su rijetki, rebrasti, spuštaju se niz stručak. Stručak je boje klobuka, kratak, nepravilan, gladak, mesnat, pun, sužen pri dnu, visok 3-8 cm, promjera 5-15 mm. Meso je žućkastobijelo, čvrsto, ugodnog mirisa i slatkastog okusa.

Staništa

Rasprostranjene su u Europi, Aziji, Sjevernoj i Srednjoj Americi, te u dijelovima Afrike. Staništa su joj bjelogorične, crnogorične i mješovite šume. Rastu najčešće u skupinama, možemo ih naći od lipnja do studenog od nizinskih do planinskih područja.

Moguća je zamjena za otrovnu zavodnicu (Omphalotus olearius).

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su chanterelle, girolle (eng.), Echte Pfifferling, Eierschwamm, Rehling, Eierschwämmchen (njem.), girolle (fr.), gallinaccio, galletto, gaddiniedde, finferlo (tal.), rebozuelo, anacate, chantarela (špa.), canário, rapazinhos (port.), navadna lisička (slo.).

Upotreba

Jestiva je i kvalitetna gljiva. Zbog tvrdog mesa, obično se priprema kuhanjem. Može se sušiti i kiseliti.

Galerija fotografija

Podijeli