Preskoči do glavnog sadržaja

Bijeli jasenak

Dictamnus albus

Karakteristike

Bijeli jasenak (Dictamnus albus L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice rutovki (Rutaceae). Razvija jednu ili više stabljika koje su razgranate, snažne, prekrivene dlačicama a u gornjem dijelu imaju tamne žlijezde. Najčešće naraste oko 60 cm u visinu. Rizom je jako razgranat, valjkast, bijele boje. Listovi su naizmjenični, kožasti, na licu tamnozeleni, na naličju su svjetliji i s vidljivim prozirnim točkama od žlijezda. Donji listovi su jednostavni, obrnuto jajasti i sjedeći, listovi na stabljici su na peteljci, neparno su perasti, razdijeljeni u 7-9 lisaka nazubljenih rubova. Cvjetovi su krupni, mirisni poput limuna, razvijaju se na vrhu stabljike, nalaze se na do 2,5 cm dugim drškama i skupljeni su u uspravne grozdaste cvatove. Vjenčić je građen od 5 ružičastih ili bijelih latica dužine 2-2,5 cm koje su prošarane tamnijim žilama, gornje 4 su uspravne, donja latica je usmjerena prema dolje. Čaška ima oko 5-7 mm dugačke listiće. Cvatu u svibnju i lipnju. Oprašuju ih pčele. Listovi i cvjetovi sadrže veliku količinu eteričnih ulja te je pri suhom i toplom vremenu lako zapaljiva biljka. Ljeti može biti ljepljiva na dodir. Plodovi su kožaste čahure prekrivene žljezdastim dlakama, zvjezdasto je raspucana na pet crvenkastih mjehura koji sadrže po 2-3 sjajne, crne sjemenke.

Klima i stanište

Rasprostranjen je u južnoj Europi, srednjoj i zapadnoj Aziji, u sjevernoj Africi. Najčešće raste u krškim područjima, preferira pješčana i srednje ilovasta tla te dobro drenažu. Voli sunčane položaje, teže raste u sjeni. Dobro podnosi sušu, neprikladan je za teška i vlažna tla.

Etimologija

Latinsko ime roda Dictamnus potječe od naziva za planinu Dikti na Kreti i thamnos (šib, tanka stabljika, mladica). Ime vrste albus znači bijeli,[1] ukazuje na bijelu boju cvjetova i/ili boju podzemnog rizoma. Naš naziv jasenak ukazuje na sličnost listova s listovima jasena (Fraxinus).

Na stranim jezicima je poznata kao burning bush, dittany, gas plant (eng.), Diptam, Aschwurz, Brennender Busch (njem.), dictame blanc, dictame des boutiques (fr.), dittamo, frassinella (tal.), gitam, herba gitanera (špa.), navadni jesenček (slo.).

Upotreba

Koristimo cvat i korijen. U svibnju i lipnju beremo cvat i gornji dio biljke te sušimo. Dok korijen vadimo u rano proljeće ili kasnu jesen. Jasenak se u tradicionalnoj kineskoj medicini koristi preko 1, 500 godina. Korijen je gorak, snižava temperaturu i kontrolira bakterijske i virusne infekcije. Cvat i korijen djeluju kao diuretik, ekspektorans, emenagog, antispazmodik, digestiv… Valja upozoriti na otrovnost biljke u slučaju konzumiranja velikih količina iste. Sadrži eterična ulja koja se koriste za izradu kozmetike.

Galerija fotografija