Preskoči do glavnog sadržaja

Bijela rosulja

Agrostis stolonifera

Karakteristike

Bijela rosulja (Agrostis stolonifera L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice trava (Poaceae). Stabljika je uspravna i glatka, naraste do 50 cm visine. Listovi su ravni, dugi 5-20 cm, široki 3-10 mm. Cvjetovi su dvospolni, mali i neugledni, skupljeni u do 25 cm duge metličaste cvatove. Cvate od svibnja do rujna.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i sjevernoj Africi dok se u Sjevernoj Americi smatra udomaćenom. Raširena je na vlažnim livadama i travnjacima, na obrađenim zemljištima. Nalazimo je od nizina do planinskog pojasa. Otporan je korov koji podnosi sjenu, kisela tla, kratke suše. Iznimno je popularan za travnjake u vrtovima i krajolicima te za zasijavanje na golf terenima. Kao krmna biljka loše je vrijednosti. Razmnožava se vegetativno.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su creeping bentgrass, creeping bent, fiorin, spreading bent, carpet bentgrass (eng.), Weißes Straußgras, Flecht-Straußgras, Riesenstraußgras (njem.), cappellini comuni (tal.), hierba rastrera (špa.), plazeča šopulja (slo.), bela rosulja (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija