Bijela marulja Marrubium incanum

Carstvo:
Red:
Lamiales
Porodica:
Vrsta:
Marrubium incanum
Sinonimi:
Marrubium candidissimum sensu

Karakteristike

Bijela marulja ili bijeli tetrljan (Marrubium incanum Desr.) je trajna zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae). Stabljika je uspravna, malo razgranata, naraste 30-50 cm visine. Listovi su nasuprotni, jajasti, dugi 3-4 cm, široki 1,5-2 cm, bijelo pustenasti, donji listovi nalaze se na kratkoj peteljci, gornji listovi su sjedeći. Cvjetovi su bijeli, mnogobrojni, gusto skupljeni u veće okruglaste cvatove. Čaška je sivopustenasta, građena od 5 šiljatih zubaca. Vjenčić je dug oko 1 cm, dlakav i bijele boje, gornja usna je dvorežnjasta, donja usna ima tri režnja od kojih je srednji režanj najveći. Prašnika ima 4. Cvate od srpnja do rujna. Plod je kalavac koji se dijeli na crne, naborane sjemenke.

Medonosna je biljka premda nesigurnog medenja. Ako dobro zamedi prinosi mogu iznositi do 50 kg meda po košnici. Med je svijetao, smatra se vrlo dobre kvalitete.[ref]F. Šimić, (1980.), Naše medonosno bilje, Zagreb: Zavod Znanje[/ref]

Stanište

Rasprostranjena je u južnoj i srednjoj Europi. Raste na sunčanim mjestima, na kamenitim obroncima, od nizina do pretplaninskih područja.

Etimologija

Latinski naziv roda Marrubium potječe od hebrejskih riječi mar (gorko) i rob (mnogo). Ime vrste incanum znači bjelkastosiv.[1] Na stranim jezicima nazivi su silver horehound, woolly horehound (eng.), marrube blanchâtre (fr.), marrubio bianco (tal.), sivkastobela črna meta (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli