Preskoči do glavnog sadržaja

Austrijski zmijak

Scorzonera austriaca

Karakteristike

Austrijski zmijak (Scorzonera austriaca Willd.) je trajna zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je uspravna, jednostavna, izbrazdana, plavkastozelena, gola ili malo dlakava, ima 1-2 razmaknuta ljuskava listova, visoka 5-45 cm. Na ozlijeđivanje izlučuje bijeli mliječni sok. Listovi su prizemni, plavkastozeleni, linearni, cjelovitih i valovitih rubova, suženi u peteljku, goli ili malo dlakavi, dugi su 10-35 cm, široki do 2,5 cm. Cvjetovi su dvospolni, svijetložutih i jezičasti, na vrhu imaju 5 zubaca, skupljeni su u pojedinačne glavice. Ovoj cvata je gol, duguljasto jajasto zvonast, dužine 1,5-2,5 cm, listići su većinom izduženo trokutasti, raspoređeni u više redova poput crijepova na krovu, kožastog su ruba i tamnijeg vrha. Prašnika ima 5. Cvate u travnju i svibnju. Plod je ahenij s dužim papusom.

Stanište

Rasprostranjen je u južnoj i srednjoj Europi. Raste na sunčanim i polusjenovitim staništima, na toplim i suhim tlima. Strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Latinsko ime roda Tragopogon potječe od grčkih riječi tragos (koza) i pogon (brada), zbog papusnih dlaka koji podsjećaju na bradu. Također kao i naš naziv, ime je dobila zbog cvjetova koji sliče kozjoj bradi kad su zatvoreni.[2] Na stranim jezicima nazivi su Österreicher Schwarzwurzel (njem.), scorzonère d’Austriche (fr.), scorzonera barbuta (tal.), avstrijski gadnjak (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija