Preskoči do glavnog sadržaja

Australska kordilina

Cordyline australis

Karakteristike

Australska kordilina (Cordyline australis (Forst. f.) Hook. f.) je zimzelena biljka iz porodice agava (Agavaceae). Stablo je uspravno, visoko do 20 m. Listovi su uspravni, tamno do svijetlozeleni, dugi 40-90 cm, široki 3-7 cm u osnovi, išarani paralelnim žilama, nalaze se na vršnim dijelovima grana. Cvjetovi su bjelkasti, mali, promjera 5-6 mm, gusto skupljeni u 50-10 cm široke metličaste cvatove. Cvate u lipnju i srpnju. Plod je okruglasta bobica promjera 5-7 mm.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena na Novom Zelandu. Uzgaja se kao ukrasna sobna biljka te se može uzgajati u ukrasnim posudama. Pogoduju joj sunčana mjesta, najbolje s direktnim jutarnjim i večernjim svjetlom, ali podnosi i blagu sjenu. Odgovara joj umjerena klima, tijekom ljeta može biti na otvorenom. Osjetljiva je na hladnoću i mraz te traži minimalno 5°C temperaturu za prezimljavanje. Zemlja treba biti skoro suha stoga zalijevanje raditi štedljivo. Generalno je biljka skromna, stare listovi koji su se smežurali i uvenuli je potrebno odstraniti. Ljeti kada je faza rasta traži prihranjivanje.

Razmnožava se sjemenom ili vršnim reznicama. Ako se uzgaja u posudi, visoke biljke se mogu orezati i stvoriti će se novi izboji.

U uzgoju možemo naići kultivara, primjerice:

  • ‘Red Star’ – ima jarkocrvene listove a naraste do 60 cm visine, ne podnosi jako sunce
  • ‘Atropurpurea’ – spororastuća biljka s grimiznim do grimiznozelenim listovima, tijekom ljeta ima terminalne grančice bijelih cvjetova a u jesen malene, kuglaste bijele plodove.

Etimologija

Naziv roda Cordyline potječe od grčke riječi kordyle što znači “mace”, a odnosi se na podzemne stabljike ili širenje rizoma. Ime vrste australis potječe od auster (jug), te znači južni,[1] prema rasprostranjenosti u južnoj polutki. Na stranim jezicima nazivi su cabbage tree, cabbage palm (eng.), južna kijevka (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija