Preskoči do glavnog sadržaja

Anđelika

Angelica

Karakteristike

Anđelika (Angelica) je rod dvogodišnjih i trajnih zeljastih biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Stabljike su uspravne, okrugle, šuplje i narastu i više od 2 metra visine. U gornjim dijelovima su razgranate a donji dio stabljike obično je dosta zadebljan. Listovi su veliki i urezani, 2-3 puta rasperani i na rubu oštro nazubljeni. Cvate u srpnju i kolovozu zelenkastim i žutobijelim cvjetovima skupljenima u veliki štitac. Plodovi su plosnati i imaju krila.

Rod sadrži oko 50 vrsta prirodno rasprostranjenih uglavnom na području sjeverne polutke. Na području Hrvatske značaje su dvije vrste – ljekovita anđelika (Angelica archangelica L.) i šumska anđelika (Angelica sylvestris L.). Nalazimo ih kako rastu na vlažnom tlu rubova i unutar svijetlih šuma, na livadama, uz rijeke i potoke.

Etimologija

Latinsko ime roda Angelica potječe od latinske riječi angelicus (anđeoski), izvorni starogrčki angelos (glasnik). Ime ljekovite vrste archangelica potječe od grčke riječi arkhangelos zbog mita u kojem je arkanđeo Mihael objavio ljudima otkriće anđelikine ljekovitosti. Ime šumske anđelike sylvestris znači šumski.

Upotreba

Sakupljaju se listovi, korijen i sjeme. Službeno je ljekovita vrsta ljekovita anđelika (Angelica archangelica). Korijenje se sakuplja u jesen, opere se, izreže i suši na otvorenom. Koristi se za liječenje probavnih problema, bolove u trbuhu, grčeve u crijevima i nadimanja. Ublažuje bolove kod gihta i reumatizma.

  • uvarak – 1 žličica korijena kuha se 10 minuta, ostavi da odstoji 5 minuta poklopljeno i procijedi. Pije se prije obroka.
  • tinktura – 1:5 korijena u 25% alkoholu. Uzima se 1-2 ml ekstrakta 3x dnevno

Destilacijom vodenom parom korijena ili sjemenki dobiva se eterično ulje. Rijetko se koristi, no obje vrste ulja korisne su kod loše probave, grčeva u probavnom sustavu i tretiranje nervoze i nesanice. Fototoksično je te se ulje ne smije nanositi na kožu prije izlaganja suncu.

Anđelika se ne koristi kod dijabetičara, trudnica i dojilja, te kod uzimanja pripravaka za sprječavanja zgrušavanja krvi.

Galerija fotografija

Pregled lokacija