Preskoči do glavnog sadržaja

Aloa aristata

Aloe aristata

Karakteristike

Aloa aristata (Aloe aristata Haw.) je trajna zeljasta biljka iz porodice Xanthorrhoeaceae. Naraste do 10 cm visine i 30 cm širine. Listovi su joj tamnozeleni, uski, ušiljeni na vrhu, označeni malim bijelim točkicama. Cvjetovi su duguljasti, narančasti, visine do 70 cm. Cvate u proljeće.

Porijeklom je iz zemalja s juga Afrike. Uzgaja kao kućna biljka po cijelom svijetu.

Uzgoj

Aloa aristata je biljka koja je u obitelji već dugi niz godina, oduvijek u istoj duguljastoj tegli i bilo je očito da joj “ponestaje daha”. Nakon ljetne cvatnje odlučili smo je presaditi.
Vrlo lako smo biljčice odijelili, bez ikakvog napora doslovce smo ih samo podignuli i premjestili u novu teglicu napunjenu supstratom za teglice.

Biljka je vrlo skromnih zahtjeva. Izdržljiva je za sve međutim jako hladne temperature neće izdržati te je unosimo u kuću. Odgovara joj polusjenovito mjesto i minimalna temperatura 7°C. Nema jake potrebe za suncem, držimo je na sjevernoj strani kuće gdje ne dopire direktna sunčeva svjetlost.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su guinea-fowl Aloe, lace Aloe, torch plant, torch aloe, bearded aloe (eng.), planta antorcha (špa.), resasta aloja (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija