Aloa vera Aloe vera

Carstvo:
Red:
Asparagales
Rod:
Vrsta:
Aloe vera

Karakteristike

Aloa vera (Aloe vera (L.) Burm.f.) je trajna sukulentna biljka iz porodice Xanthorrhoeaceae. Naraste do 60 cm visine. Nema glavnu stabljiku već stvara bazalnu rozetu listova iz srži biljke. Listovi su zeleni, kasnije sivozeleno prošarani, debeli su, mesnati i lagano nazubljeni. Cvjetovi se razvijaju samo u toplim podnebljima, uski su, žuti, zvonasti, skupljeni u guste cvatove uzduž vrha pojedinačnih stabljika dugih i do 90 cm. Cvate ljeti.

Uzgoj

Razmnožavanje aloa vere je moguće iz mladih izdanaka koji se pojave pri dnu biljke. Obožava puno sunca, no potrebno ju je paziti te u slučajevima dugotrajnijih kiša skloniti na neko zaštićeno mjesto. Ne voli vlažnu zemlju jer tad počinje blijediti i poprimati smećkastu boju. Ne podnosi ni mraz te ju je za hladnih jesenjih i zimskih dana potrebno držati u kući. Tolerira minimalnu temperaturu 10°C.

Upotreba

Aloa vera je naširoko poznata po svojoj ljekovitosti.
Prozirni sluzavi gel koji se uzima iz centralnog dijela lista ima snažna protuupalna i isjeljujuća svojstva. List se zareže na rubovima te se unutrašnji dio izvadi žlicom i dobro izblenda u mikseru. Dobivena tekućina tradicionalno se koristi za njegu kože kod zacijeljivanja manjih kožnih oštećenja – posjekotina i opeklina, a odlična je i kao dodatak prirodnim kremama za njegu kože.

Galerija fotografija

Podijeli