Aloa vera Aloe vera

Carstvo:
Red:
Asparagales
Rod:
Vrsta:
Aloe vera

Karakteristike

Aloa vera (Aloe vera (L.) Burm.f.) je sukulentna biljka iz porodice Xanthorrhoeaceae. Nema glavnu stabljiku već stvara listove iz srži biljke. Listovi su zeleni, mesnati i lagano nazubljeni. Cvjetovi se razvijaju samo u toplim podnebljima, uski su, žuti i skupljeni u guste cvatove uzduž vrha pojedinačnih stabljika dugih i do 90 cm.

Uzgoj

Razmnožavanje aloa vere je moguće iz mladih izdanaka koji se pojave pri dnu biljke. Obožava puno sunca, no potrebno ju je paziti te u slučajevima dugotrajnijih kiša skloniti na neko zaštićeno mjesto. Ne voli vlažnu zemlju jer tad počinje blijediti i poprimati smećkastu boju. Ne podnosi ni mraz te ju je za hladnih jesenjih i zimskih dana potrebno držati u kući.

Upotreba

Aloa vera je naširoko poznata po svojoj ljekovitosti.
Prozirni sluzavi gel koji se uzima iz centralnog dijela lista ima snažna protuupalna i isjeljujuća svojstva. List se zareže na rubovima te se unutrašnji dio izvadi žlicom i dobro izblenda u mikseru. Dobivena tekućina tradicionalno se koristi za njegu kože kod zacijeljivanja manjih kožnih oštećenja – posjekotina i opeklina, a odlična je i kao dodatak prirodnim kremama za njegu kože.

Galerija fotografija

Podijeli