Preskoči do glavnog sadržaja

Akantus

Acanthus mollis

Karakteristike

Akantus (Acanthus mollis L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice primogovki (Acanthaceae). Stabljika naraste do 150 cm visine, dlakava je, s nazubljenim, duboko urezanim listovima. Bodlje su na krajevima bijele. Cvjetovi su bijelocrveni, bez stapki i združeni u zbijene uspravne grozdove. Cvatu od srpnja do rujna.

Stanište

Prirodno raste na području južne i jugoistočne Europe na suhim tlima i polusvjetlih staništima. Zaštićena je biljka. Akantus razmnožavamo sjemenom u proljeće sjetvom na zaštićeno ili direktno na cvjetne grednice. Klija za 3-4 tjedna. Razmnožavaju se i dijeljenjem biljaka u proljeće ili jesen. Odgovara im polusjena ili sjena, vlažno mjesto, dobro drenirana i rahla zemlja. Otporna je na sušu no listovi mogu klonuti kada rastu na području cjelodnevnog i jakog sunca.

Etimologija

Latinsko ime roda Acanthus dolazi od grčke riječi acantha (bodlja), zato što neke vrste u rodu imaju bodlje na rubovima listova. Ime vrste mollis znači mekan, mekih dlačica.[1] Na engleskom jeziku poznata je kao Bear’s breeches (medvjedove hlače). Drugi nazivi na stranim jezicima su sea dock, bearsfoot, oyster plant (eng.), Wahrer Bärenklau (njem.), acanthe à feuilles molles, acanthe à feuilles larges (fr.), acanto (tal., špa), acanto-manso, branca-ursina, erva-gigante, gigante ou pé-de-urso (port.), netrnati akant, mehki akant (slo.).U grčkoj mitologiji Acantha je bila nimfa u koju se zaljubio Apolon no kada ga je odbila on ju je pretvorio u biljku bodljikavih listova.

Galerija fotografija

Pregled lokacija